El canvi climàtic està posant en perill els emblemàtics cedres del Líban
El canvi climàtic està posant en perill els emblemàtics cedres del Líban
Líban

El canvi climàtic posa en perill els cedres, l'arbre emblemàtic del Líban

Una larva s'ha fet forta amb l'escalfament i s'ha convertit en la principal amenaça d'aquests arbres mil·lenaris

Txell FeixasActualitzat

El canvi climàtic està posant en perill els emblemàtics cedres del Líban, sobretot els que viuen per sota dels 2.000 m d'alçada. Una larva s'ha fet forta amb l'escalfament i s'ha convertit en la principal amenaça d'aquests arbres mil·lenaris.

Els cedres volen temperatures fredes i molta humitat, però el canvi climàtic ha fet que aquest hivern només hagi plogut 40 dies i que la neu s'hagi desfet al març, dos mesos abans del que és habitual.

 

 

Una de les conseqüències d'aquestes condicions climàtiques ha estat l'aparició de les larves, petits cucs que van aparèixer fa una dècada i que s'han anat fent més letals. Un dels investigadors de la reserva de Tannourine, Nabil Namer, explica que aquesta larva "és molt difícil de controlar" i que "l'única solució és utilitzar enemics naturals":

"No podem utilitzar pesticida a les reserves naturals ni a l'ecosistema dels cedres. L'única solució que tenim és utilitzar enemics naturals i introduir-ne un gran nombre al bosc."

Als cedres els costa créixer a causa de l'escalfament, i Namer apunta que, cada vegada més, "es concentraran a les zones més elevades":

"D'aquí a cent anys veurem que per culpa del canvi climàtic i els seus efectes els cedres es desplaçaran. Es concentraran a les zones més elevades."

 

 

Aquest arbre té presència en aquest país des de fa milers d'anys, però el canvi climàtic s'ha convertit en una forta amenaça. I no només per als cedres, sinó que també pot posar en risc l'economia de la zona, basada en l'agricultura i el turisme, tal com explica Namer:

"Hi haurà un impacte molt negatiu sobre la gent. Sobretot en les comunitats locals. Els llocs on hi ha cedres al Líban són dels més visitats."

Un pla estatal i iniciatives privades intenten salvar l'emblema de la bandera del país, marca també de l'aerolínia nacional i el material amb què, segons la Bíblia, es va construir el temple de Jerusalem.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMedi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut