Miravet

El cabal de l'Ebre es manté alt però estable

Néstor GómezActualitzat

La gran crescuda de l'Ebre ha omplert l'embassament de Mequinensa i ha fet créixer el cabal aigües avall. El cabal es manté elevat amb motiu de les maniobres de desembassament que s'estan realitzant als pantans de Mequinensa, Riba-roja i Flix.

L'embassament de Mequinensa ha perdut la capacitat d'emmagatzemar aigua i controla la crescuda amb el pantà ple al 100%. Des d'ahir a migdia, Mequinensa deixa anar 1.800 m³/s i Protecció Civil ha activat el pla Inuncat a les Terres de l'Ebre. Mequinensa no s'omplia des del maig del 1991, fa més de 20 anys.

 

Perill d'inundacions a la riba de l'Ebre

Davant d'aquesta situació, Protecció Civil de la Generalitat està en contacte amb els municipis de la riba de l'Ebre, que poden patir les afectacions de la crescuda del riu. En els darrers dies, hi ha hagut algunes afectacions a l'entorn de la llera de l'Ebre, especialment a les zones habitualment inundables al llarg del seu recorregut.

Amb aquest augment del cabal, es preveu que es puguin inundar camps i zones baixes d'alguns municipis. A Miravet, per exemple, s'espera que, en les properes hores, l'aigua arribi a inundar les zones agrícoles del municipi. Al poble, el nivell del riu ha crescut 35 centímetres en set hores. D'altra banda, a Ascó, el volum d'aigua és superior als 1.800 metres cúbics per segon i el riu arriba als 5 metres d'alçada

Nit d'espera

Els veïns de Miravet se'n van anar a dormir ahir a la nit amb la incertesa sobre si, finalment, es mantindran els 1.800 m³/s de cabal que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre desembassa des del sistema de pantans de Mequinensa-Riba-roja-Flix. De moment, el cabal es manté alt, però estable, a només 60 centímetres del carrer del Riu, el primer punt de desbordament a la façana fluvial del nucli urbà. Protecció Civil assegura que el cabal del tram final es manté estable durant les últimes hores i la tendència de les aportacions que entren als pantans de Mequinensa ja és decreixent.

La Generalitat i alguns alcaldes, com els de Mequinensa o Miravet, han criticat la gestió de la crescuda dels embassaments per part de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). La CHE ha informat que, almenys durant aquesta setmana, es registraran aquests cabals destacats de desembassament de 1.800 m³/s.

Xavier de Pedro, president de la CHE, va afirmar que és la crescuda més gran des del 1961. Ahir a la tarda, la CHE preveia que l'embassament de Mequinensa absorbís la crescuda del riu. L'Ebre ha negat 45 ha i ha provocat unes pèrdues valorades en 50 milions d'euros.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut