Dubtes sobre la desaparició del mític esglaó Hillary de l'Everest

Versions contradictòries sobre l'existència o no de l'esglaó Hillary, l'última gran dificultat abans de coronar el cim més alt del món

Néstor GómezActualitzat

La mítica roca coneguda com l'esglaó Hillary, el darrer repte i obstacle per als alpinistes abans de fer cim, sembla que no hi és segons asseguren alguns dels que han coronat el cim. Aquest esglaó podria haver desaparegut a conseqüència del gran terratrèmol que va sacsejar el Nepal el 2015.

El xerpa nepalès MingmaTeenzi va afirma dilluns des del campament base que "aquest any no hem vist l'esglaó Hillary" després de coronar per sisena vegada el sostre del món, de 8.848 metres.

La roca es troba a 8.780 metres, a poc més de 60 metres del cim, duu el nom del llegendari escalador neozelandès Sir Edmunt Percival Hillary, que el 29 de març de 1953 es va convertir, juntament amb el xerpa Tenzenig Norgay, en el primer alpinista a fer el cim. L'esglaó té uns 12 metres d'alçada en l'aresta sud-oest i és la darrera gran dificultat abans de conquerir el cim. És un lloc estret i pas obligat de pujada i de baixada, la qual cosa implica tenir paciència per les cues que s'hi formen, amb el perill que comporta de retard en el descens i que es faci de nit i de patir les inclemències del temps.

El sisme del 25 d'abril del 2015, de 7,5 graus en l'escala de Richter va provocar en l'Everest una gran allau que va deixar 19 alpinistes morts, amb nombroses rèpliques. L'any passat alguns escaladors ja van informar que l'esglaó Hillary no hi era, però les grans quantitats de neu del 2016 feien dubtar de la desaparició del graó. Aquest any, amb menys neu, uns altres escaladors han tornat a confirmar que la part superior de l'esglaó Hillary no hi és.

En tot cas, el govern nepalès no confirma aquesta versió perquè no disposa de cap informe que ho verifiqui. De fet, l'escalador nepalès Lila Basnet, el primer aquesta temporada a fer cim -i ja ha fet una cinquantena d'ascensions-, va afirmar que l'esglaó Hillary encara hi és, que hi havia molta neu a la zona i que tot sembla igual que sempre.

Anar al contingut