Allaus espontànies al Pirineu

Compte si aneu a zones nevades i exposades del Pirineu per la facilitat amb què poden baixar les allaus

Néstor GómezActualitzat

Caldrà seguir amb atenció la forta fosa de neu que provocarà allaus de fusió espontànies de dimensions mitjanes, suficients per cobrir un grup de persones en terrenys oberts. Cauran fàcilment entre les 10 del matí i les 7 de la tarda, coincidint amb les hores de més radiació i més temperatura. Si aneu a muntanya, podeu obtenir tota la informació sobre el butlletí d'allaus en aquest enllaç de l'Institut Geològic i Cartogràfic de Catalunya.

Les imatges superiors mostren la llengua de l'allau que baixa torrentera avall per sota del nivell de neu contínua. Són extremadament perilloses perquè arriben a zones no nevades, perquè pot atrapar persones que no es troben per zones de neu, i són destructives perquè són molt denses i molt erosives. Les imatges han estat gravades al Parc Nacional d'Aigüestortes cedides Sergi Ricard. La neu baixa pel canalot de Sant Esperit Bony dins la Vall de Sant Nicolau.

 

Allau fusió al Port de la Bonaigua el 15 d'abril (Pol Parramon)

Mireu la diferència de quantitat de neu que hi ha al Pirineu a través de les imatges del satèl·lit Terra, de la NASA, d'ahir i de fa una any.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut