Dia Mundial de l'Aigua

Catalunya mira cap a la reutilització

Francesc MauriActualitzat

Dimecres, 22 de març, se celebra el dia Mundial de l'Aigua. A les portes del Dia Meteorològic Mundial. L'aigua, al món, és un recurs escàs a molts indrets. El món mediterrani n'és un exemple. Els rius catalans eren clavegueres a cel obert els anys 60, 70 i 80. Rius amb aigües de colors i olors diferents, amb o sense escumes. Sense peixos, sense vegetació, sense vida. La Generalitat, durant els anys 80, va dissenyar un potent pla de depuració d'aigües.

A dia d'avui, 510 instal.lacions estan operatives i la vida omple la majoria de cursos fluvials dels rius, fins i tot amb animals o plantes especialment sensibles als contaminants. La majoria de depuradores unes 440 són terciàries o biològiques segons dades de l'Idescat del 2015.

LA REUTILITZACIÓ ÉS EL FUTUR

Catalunya saneja, anualment, uns 622 hm³ d'aigües residuals segons l'Agència Catalana de l'Aigua. Aquest volum d'aigua es torna sobretot als rius, per garantir el seu cabal circulant i fer possible la vida de la fauna i la flora aquàtiques, i també al mar. Aquest procés es coneix com a reutilització indirecta.

No obstant, d'aquests 622 hm³, uns 30 es destinen al que es coneix com la reutilització directa. Aquesta consisteix a aplicar a l'aigua ja depurada un tractament més avançat, conegut com a terciari, que aporta a l'aigua una qualitat superior. Aquesta aigua, coneguda com a aigua regenerada, es destina a diversos usos: usos industrials, lúdics (camps de golf, per exemple), ambientals i de regadiu.

Actualment, hi ha dos centres d'interès més generals sobre l'ús de l'aigua regenerada: per una banda, el terciari de la depuradora de Vila-seca i Salou, que aporta aigua regenerada a les indústries del Camp de Tarragona, alliberant així aigua procedent de l'Ebre per a demandes domèstiques. L'altre és l'Estació Regeneradora d'Aigua (ERA) de la depuradora del Baix Llobregat, que obre la possibilitat a aportar aigua regenerada al Llobregat per incrementar el seu cabal en el tram final del riu, aportant així més aigua per ser potabilitzada posteriorment i també per recarregar l'aqüífer del delta del Llobregat.

A nivell local hi ha experiències molt interessants com la de Sabadell, que van liderar l'Ajuntament i la Companyia d'Aigües CASSA. La depuradora del Riu Sec injecta aigua depurada a la zona urbanitzada de Sant Pau. En aquest punt, diversos centres comercials com Ikea, Viena, Leroy Merlin o d'altres disposen d'una doble xarxa de distribució. L'habitual d'aigua de boca i també aigua reutilitzada per a neteja, vàters i altres usos. En aquest parc empresarial hi ha una boca d'aigua reutilitzada on camions cisterna poden recollir aquesta aigua per a usos diversos.

Durant la construcció del túnel de Ferrocarrils de la Generalitat a Sabadell es va utilitzar una tuneladora que, durant 2 anys, ha gastat aproximadament mig milió de litres al dia. No era aigua de boca. Era aigua reutilitzada.

El clima mediterrani, que, de forma intrínseca, porta molta irregularitat pluviomètrica i més que n'hi pot haver, de la mà del canvi climàtic, ens ha de motivar a l'hora de preveure i actuar davant d'uns escenaris que ja són aquí.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut