Dia d'enrampar-se i de fer saltar guspires elèctriques

Actualitzat

Els dies de vent del nord i de cel serè, com el que es veu a la fotografia de Marçà de l'Oriol Pellisa, amb molt bona visibilitat i l'aire transparent, com el d'avui, a més de permetre'ns veure el color blau intens del cel o poder distingir el paisatge més llunyà, també fan que ens enrampem i que saltin guspires quan toquem el cotxe o la porta de l'ascensor.

La causa de les enrampades l'hem de buscar en la sequedat de l'aire; fa dies que bufa el vent del nord, que entra molt sec i que ha fet caure els nivells d'humitat a tot el país.

L'aire humit és conductor de l'electricitat i ajuda a descarregar-nos, però quan l'aire és més sec, en general per sota del 20%, i més si aquesta situació de sequedat s'allarga més de 24 hores, la càrrega es va acumulant als nostres cossos.

 

Es tracta d'electricitat estàtica, que es pot generar per fregament, contacte o inducció. Això explica per què sovint salten guspires quan toquem els nostres fills. Si els nens o nenes juguen a terra i es freguen amb les estores o moquetes, es van carregant d'electricitat, que salta sorollosament quan els anem a posar la jaqueta. Les persones que a la feina tenen terres emmoquetats, o plastificats, amb atmosferes molt seques, també noten més descàrregues.

 

Si nosaltres portem sabates amb una sola de goma gruixuda, pot passar que altres persones o objectes ens passin la seva càrrega per contacte i que la guspira ens salti quan donem la mà a algú que porta sabates de sola de goma o toquem un objecte metàl·lic.

Aquests dies són bons per experimentar amb l'electricitat estàtica a les escoles.

 

Treballar amb ordinadors o estar al costat de pantalles, o de generadors d'electricitat, també pot fer que ens carreguem d'electricitat estàtica i que després tinguem un ensurt quan salta la guspira.

Alerta els que teniu gats peluts, ja que, com que els agrada refregar-se, són un perill aquests dies!

 

 

 

Anar al contingut