Dessalinitzadora del Prat de Llobregat (ATLL)

Dessalinitzadores multipliquen per set la producció normal

La manca de precipitacions i les baixes reserves d'aigua dispara la producció d'aigua de les dessalinitzadores

Néstor GómezActualitzat

Les esperades i generoses pluges que normalment cauen a la tardor no arriben i les reserves d'aigua mantenen la tendència a la baixa de les darreres setmanes. Ara, les reserves d'aigua de les conques internes de Catalunya es troben al 47%.

Com que les reserves han baixat del 50%, la situació actual és de prealerta per sequera. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha incrementat el rendiment de les dessalinitzadores, que normalment treballen al 10%. La dessalinitzadora del Prat de Llobregat ja opera al 70% de la seva capacitat, i la de la Tordera produeix al 75%. El director de l'àrea d'abastament d'aigua de l'ACA, Jordi Molist, explica quin és l'objectiu.

En cas que les reserves hídriques baixin per sota del 25%, les dessalinitzadores començaran a treballar al 100%. De moment, no es preveuen restriccions, però n'hi podria haver si no plou els pròxims mesos.

Actualment, els embassaments que tenen menys reserves d'aigua són el de Siurana, al 12%, i el de Riudecanyes, al 18%, al sud del país. Un dels grans embassaments de les conques internes on es veu clarament la manca d'aigua és el pantà de Sau, que està un pèl per sota del 40%. La marca de referència de l'estat de la reserva d'aigua de Sau és l'església de Sant Romà de Sau, on pràcticament es pot accedir a peu al seu interior.

Ara mateix, ens trobem en fase de prealerta per la sequera, però no hi ha decretada cap restricció en l'ús.

La pluja no sap ploure. En les darreres dècades s'està concentrant la precipitació en uns pocs dies. O no plou, o quan cau ho fa amb molta intensitat i no és aprofitable pels boscos i pels diferents usos. La sequera cada cop és més present en el món mediterrani. Mireu aquest mapa que ens presenta Marc Prohom, cap de l'Àrea de Climatologia de Meteocat.

Anar al contingut