Fulles seques al carrer (Neus i Laia Campmany)
Fulles seques al carrer (Neus i Laia Campmany)

Despullats per la sequera

La caiguda de la fulla dels arbres ja no ens anuncia l'arribada de la tardor

Néstor GómezActualitzat

Miro a terra i em quedo astorat per la gran quantitat de fulles que envaeixen el carrer. Som a la tardor?

Fa uns dies, en una escapada cap al Ripollès em va colpir el color del bosc del nord d'Osona. Les serres de Bufadors, de Bellmunt, de Bescanó i de Sovelles mostren uns boscos multicolors, amb verds barrejats amb diferents marrons. Una imatge que de ben segur heu pogut veure al vostre poble o ciutat.

Cada estació de l'any té el seu encant en els boscos de Catalunya, però potser la tardor és una de les més belles. Parlar de tardor és obrir la porta al descens de les temperatures camí de l'hivern i és l'arribada de l'estació plujosa a molts indrets del país. Aquesta combinació és la que permet als boscos caducifolis perdre la fulla com a mesura de protecció.

 

 

Ara bé, enguany el calendari biològic de plantes, arbres i, en definitiva, boscos està trastocat. Si el setembre sempre l'hem associat al final de les vacances i a la tornada al col·legi, l'octubre es presenta com un mes en què els boscos canvien de color. Només cal veure els dibuixos dels jocs educatius dels mesos de l'any de la canalla o els calendaris fotogràfics de paisatge.

Som a principis de setembre i els arbres es despullen o canvien de color, fins i tot els que es troben en jardins amb reg. Per què? La raó és senzilla: només cal pensar en el temps que fa que no obrim el paraigua, que no veiem córrer l'aigua pel carrer o que l'aire condicionat funciona a ple rendiment a casa.

La vegetació es veu obligada a adaptar-se a les noves condicions meteorològiques d'altes temperatures i de sequera. Els arbres perden la fulla per no perdre l'aigua que contenen. Adaptar-se o morir. Fins i tot, els arbres caducifolis redueixen la seva activitat biològica assecant les fulles o no deixant-les créixer. Ara la caiguda de la fulla dels arbres ja no ens anuncia l'arribada de la tardor, sinó la severitat del temps que posa a prova tots els ecosistemes del país. Les fulles seques cauen no per l'arribada del fred sinó per la manca de pluja.

A més, el canvi climàtic no ajudarà gaire a revertir la situació. Durant les properes dècades s'espera que les temperatures augmentin i les sequeres siguin cada cop més presents. Potser durant els propers anys hauríem de canviar la imatge conceptual que tenim del setembre i, qui sap, de tot el calendari anual.

Anar al contingut