Despreniments a la glacera Kongur Tiube pel canvi climàtic

Actualitzat

Unes enormes masses de rocs i gel s'han desprès de la glacera Kongur Tiube, al districte d'Akto, a la regió autònoma de Xinjiang, al nord-oest de la Xina, durant les darreres setmanes.

El despreniment ha enterrat més de cent caps de bestiar, ha destruït desenes de cases i ha danyat unes mil hectàrees de pastures, i al voltant de seixanta famílies han estat evacuades. Els pastors han sortit de la zona pels seus mitjans o evacuats per les autoritats del país. El govern del districte ha pres les mesures d'emergència de protecció i de cerca de llocs de pastures temporals per als ramaders afectats.

Els experts de l'Acadèmia Xinesa de Ciències (CAS) s'han desplaçat fins a la zona per investigar el moviment de la glacera. La glacera Kogur Tiube significa, en la llengua local, "muntanya amb gorra blanca", fa uns divuit quilòmetres de llargada i el seu cim culmina als 7.530 metres.

L'ascens de les temperatures, associat al canvi climàtic, fa retrocedir les glaceres de tot el planeta. La pèrdua de gel de les glaceres de muntanya causa que els blocs de pedra atrapats en el gel es desplomin en perdre la base que els aguanta i rodolin pendent avall. És l'origen de les morrenes glacials, munts de pedres superposades que acaben formant barres lineals.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut