Desgel aparatós d'un riu

El desgel del riu Wussuli, fronterer entre la Xina i Rússia, s'avança

Francesc MauriActualitzat

La zona nord-est del continent asiàtic és la zona habitada del planeta amb la temperatura més baixa en època hivernal. De fet, la zona interior siberiana és la més freda amb diferència. En canvi, com més a prop som de la zona marítima de Rússia i la Xina, la temperatura, tot i que és molt baixa, és sensiblement superior a la siberiana. Sigui com sigui, el gran riu Amur, a la frontera entre la Xina i Rússia, neix en una zona interior amb valors de precipitació anual pròxims als 400 mm de mitjana, però durant els cinc mesos d'hivern té una precipitació sòlida al voltant dels 100 mm. Això vol dir que "només" en 5 mesos, aproximadament, s'acumula un metre de neu al voltant de Mongòlia.

Ara bé, el riu Amur té unes xifres espectaculars: té una llargada que s'acosta als 3.000 km, una conca d'1.855.000 km2 i un cabal mitjà anual d' 11.400 m3/s. L'Ebre supera lleugerament els 500 m3/s.

Aquest gran riu fronterer té dos afluents, el Sungari i el Wussuli o Ussuri. D'aquest últim ens arriben imatges del desglaç: aparatós i espectacular. Els cinc mesos de gel al riu, aquest any, s'han convertit en quatre per culpa d'un mes de març amb una temperatura a la zona 3 graus per sobre de la mitjana. També cal dir que hi ha anys en què el desglaç és sobtat. En canvi, l'hivern suau d'aquest any fa que l'alentiment del trencament de la capa de gel sigui evident. La prevenció i la seguretat de la gent que envolta la riba del riu és primordial i les autoritats vetllen perquè aquest espectacle de la natura no causi problemes als centenars de turistes i gent de la zona que s'acosten a contemplar-lo.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut