Visió d'artista de com podria ser el planeta Ross 128 b (ESO)
Visió d'artista de com podria ser el planeta Ross 128 b (ESO)

Descobreixen una altra possible "Terra" a prop de la Terra

Ross 128 b és el segon planeta possiblement habitable més proper al nostre

Xavier DuranActualitzat

Situat a onze anys llum, rocós i temperat com la Terra i en òrbita al voltant d'un estel força tranquil. El text té l'estil d'un anunci de lloc residencial o de vacances, però són les dades bàsiques del planeta Ross 128 b, descobert per un equip internacional de científics encapçalat per Xavier Bonfils, de la Universitat de Grenoble (França). La troballa s'ha publicat a la revista "Astronomy & Astrophysics".

En els darrers anys s'han descobert diversos exoplanetes -planetes que es troben fora del sistema solar- amb condicions per desenvolupar vida. El més proper és Proxima Centauri b, al voltant d'un dels estels del sistema Alfa Centauri, a 4,25 anys llum de la Terra -és a dir, que a la velocitat de la llum trigaríem 4,25 anys a arribar-hi. I el més espectacular és el conjunt de set planetes al voltant de l'estel Trappist-1, que es troba a 39 anys llum i que va ser descrit a principis d'any per un equip encapçalat pel català Guillem Anglada, de la Universitat Queen Mary de Londres.

Segons la descripció dels científics, Ross 128 b té unes característiques que el fan, també, molt especial. El seu estel, Ross 128, pertany al grup dels nans vermells. Són estels petits i freds, de llum tènue i molt abundants a l'univers. El fet de ser petits i somorts facilita als astrònoms esbrinar si al seu voltant hi ha algun planeta i quines característiques té.

El descobriment s'ha fet gràcies a l'aparell HARPS, dissenyat per a la caça d'exoplanetes, que es troba a l'Observatori Europeu del Sud (European Southern Observatory, ESO) a La Silla (Xile). L'ESO ha editat alguns vídeos sobre el descobriment.

Nicola Astudillo-Defru, de la Universitat de Ginebra i un dels coautors de l'article, ha elogiat les capacitats d'aquest aparell:

"Aquest descobriment es basa en més d'una dècada de monitoratge intensiu amb el HARPS i amb les tècniques més actuals de reducció i anàlisi de dades. Només HARPS ha demostrat tanta precisió i es manté com el millor caçador de planetes de la seva classe, 15 anys després que comencés a operar".

Ross 128 b triga 9,9 dies a donar la volta al seu estel i la seva òrbita es troba vint vegades més a prop de Ross 128 que la Terra del Sol. Tot i això, com que aquell estel és molt més feble que el nostre, només rep aproximadament 1,38 vegades més radiació que el nostre planeta. Això permet calcular el seu rang de temperatures entre els 60 sota zero i els 20 graus positius, dintre d'unes xifres adients per acollir vida, tot i que caldran més observacions per establir-ho.

Però presenta altres característiques que li confereixen interès. Els astrofísics han qualificat Ross 128 com un estel tranquil, que gira lentament i que té poca activitat magnètica. A diferència del Sol, no hi sovintegen grans erupcions i això fa que el planeta que hi orbita rebi menys agressions que perjudiquin formes de vida que hi haguessin sorgit.

Actualment, Ross 128 b es troba a pràcticament el doble de distància que Proxima Centauri b. Però com que els estels es mouen, d'aquí un temps les posicions hauran canviat i el nou planeta estarà més a prop de la Terra que el Proxima Centauri b. Això sí, caldrà paciència, perquè això es produirà d'aquí uns 79.000 anys.

Anar al contingut