De Los Angeles a Hawaii seguint els residus plàstics que suren al Pacífic

Alberto AlcántaraActualitzat

Un equip d'investigadors ha viatjat des de Los Angeles fins les illes Hawaii per analitzar les rutes seguides pels residus plàstics que suren a la superfície de l'oceà Pacífic. Les restes superficials són la punta de l'iceberg dels milions de tones de plàstic que s'aboquen als mars cada any.

Els ambientalistes són membres de Plastic Change, una organització internacional amb seu a Dinamarca que vol crear consciència sobre les conseqüències de l'augment de la contaminació plàstica dels oceans. Per això es dediquen a recopilar dades i mesurar els nivells dels microplástics que suren a l'aigua.

Els microplàstics són parts d'objectes més grans que es trenquen per l'acció de la llum solar i les onades, o bé perquè són mossegats per taurons o altres peixos. El vent i els corrents marins reuneixen les deixalles plàstiques en grans grups de brossa que suren en els oceans.

En la seva investigació, l'equip utilitza un sistema de xarxa dissenyat per ajudar a mesurar els nivells de microplástics a la superfície de l'aigua. Els investigadors també recullen mostres d'aigua en diferents profunditats, perquè el moviment de les restes pot ser diferent als diferents nivells.

Hi ha diverses hipòtesis sobre on van a parar les parts restants del plàstic. Algunes restes poden quedar al fons l'oceà, algunes altres poden entrar a la cadena alimentària.

Segons Henrik Beha Pedersen, el fundador de Plastic Change i líder de l'expedició, la quantitat de plàstics en l'oceà pot duplicar-se en els pròxims 10 anys, i una part dels residus tornaran a terra.

Plàstic a la costa hawaiana

Una mostra de com aquest plàstic arriba a les platges la tenim a Hawaii. En aquest arxipèlag, l'organització sense ànim de lucre Hawaii Wildlife Fund es dedica a la preservació de la fauna de les illes. Una de les seves tasques és la neteja regular de les platges feta per voluntaris. El tipus de productes que es troben a la platja proven que la contaminació dels oceans és un problema global.

Els experts han donat la veu d'alarma sobre com la contaminació de plàstic mata un gran nombre d'aus i mamífers marins i destrueix els ecosistemes oceànics. Alguns objectes de plàstic com les xarxes de pesca, maten els dofins, tortugues marines i altres animals que hi queden enredats. Les peces de plàstic també queden atrapades a la gola i al tracte digestiu dels animals marins.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut