Com quedaria Catalunya si el mar pugés un metre?

Néstor GómezActualitzat

Els experts alerten que els efectes del canvi climàtic són irreversibles. Un símptoma d'aquest fet és l'augment del nivell del mar. L'Agència Nord-americana sobre el Canvi Climàtic calcula que a finals d'aquest segle XXI haurà pujat un metre. Gràficament, aquesta simulació visualitza un escenari catastròfic i planteja que això modificaria dràsticament la línia costanera dels continents.

Barcelona i Tarragona, tocats, i el delta de l'Ebre enfonsat

L'impacte a la costa catalana que provocaria l'augment del mar de només un metre seria greu. L'aigua del golf de Roses s'expandiria terra endins i envairia, amb aigua salada, tota la zona dels aiguamolls. El mateix succeiria al baix Ter, on l'aigua de mar arribaria a la C-31, entre Pals i Torroella de Montgrí. Els deltes de la Tordera i del Llobregat reduirien la seva mida, però l'impacte més gran seria al delta de l'Ebre.

El delta de l'Ebre perd cinc mil·límetres cada d'any, tres a causa de la compactació del terreny i dos per l'augment del nivell del mar. Un dels efectes de la pujada de nivell del mar seria l'entrada de l'aigua salada a través del subsòl i podria remuntar el riu fins més amunt de Tortosa.

Delta de l'Ebre.

Empordà

 

Barcelona i Tarragona

 

Mireu l'impacte que tindria la pujada del nivell del mar a diferents altures a Catalunya.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut