Cel gris amb unes pluges i vent que aniran a més

Encetem una setmana de meteorologia apassionant, que caldrà seguir amb atenció i prudència. Per començar, ja tenim aquí el primer dia de pluges general, amb registres que poden arribar als 100 mm

Alberto Alcántara/Néstor GómezActualitzat

La situació meteorològica començarà a complicar-se de valent, amb una borrasca molt profunda situada a la Bretanya i un centre d'acció secundari en formació pel sud peninsular, tot plegat amplificat per l'evolució de l'aire fred a les capes altes atmosfèriques. El vent i les precipitacions aniran a més. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha emès avisos per vent, estat de la mar i acumulació de pluja.

Pluja més abundant 

L'episodi de pluja haurà començat de matinada, amb més intensitat al vessant sud del Pirineu occidental. Durant el matí i la tarda pot ploure a qualsevol punt del país, però serà a la façana litoral i prelitoral Central i, sobretot, al vessant sud pirinenc i al Prepirineu on cauran les pluges més abundants. De fet, en aquest sector del Pirineu i Prepirineu occidental l'avís del SMC es per acumulacions de més de 100 mm en 24 hores. De cara a la nit, la possibilitat de pluja anirà de baixa i tindrem una petita treva.

Vents del sud i sud-oest

El vent del sud es deixarà sentir a tot el país, amb cops més forts a cotes altes del Pirineu. Al llarg de la tarda, la ventada perdrà extensió, fins quedar confinada al Pirineu i la costa Brava.

Sense gaire fred

El flux de vent càlid farà que aquest temps advers no vingui, de moment, acompanyat de gaire fred. Les temperatures de primera hora seran més altes, tant pel vent com pels núvols de matinada. La temperatura màxima també pot pujar en alguns indrets, si l'efecte del vent compensa la manca d'insolació. El sostre dels termòmetres continuarà situat sobre els 19º C. 

I els pròxims dies...

El canvi de temps s'aprofundirà, amb una distribució de pluges que quedarà lligada a la posició final de la pertorbació sobre la península ibèrica. La segona tongada de precipitacions abundants arribarà durant el matí de dimarts, però el dia més complicat podria ser dimecres.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut