Causes de l'aiguat torrencial al nord-est de Mallorca

St. Llorenç des Cardassar amb 257 l/m² i Artà amb 233 l/m² són els dos municipis més afectats

Francesc MauriActualitzat

El Mediterrani és una olla de pressió a finals d'estiu i durant la tardor. Aquest fet no és nou. L'Escalfament Global està accentuant els aiguats però, sempre s'han produït al nostre entorn.

Aquest estiu, el Mediterrani occidental ha batut rècords de temperatura del mar superficial. Els 31º assolits en alguns punts al voltant del sud de Catalunya, les Balears i el Golf de València no tenen precedents. Són valors de mar tropical.

Les tempestes necessiten d'aquest aliment, escalfor i humitat, per ser actives i potents. Però el relleu és fonamental. La idea d'olla de relleu al Mediterrani occidental ve de la "rodona" entre els Alps, Pirineus, Sistema Ibèric, Atles i Sardenya. Aquí s'hi cuina el gir de vents necessari per formar pertorbacions.

La palanca per pujar l'aire humit i càlid el multiplica el relleu local. A Mallorca, han estat les Serres de Llevant, les causants de l'alimentació contínua de la tempesta mortal. Les imatges de radar ho evidencien.

Els totals són molt importants. En sis hores, Sant Llorenç des Cardassar amb 257 l/m² i Artà amb 233 l/m² són els dos municipis que han recollit més aigua. En el cas d'Artà, 70 van caure en una hora.

Estem a l'espera de més dades, si bé, l'anàlisi sempre ens porta a la urbanització negligent d'indrets amb riscos meteorològics i climàtics evidents.

A Sant Llorenç des Cardassar, aquest torrent ja es va desbordar el 6 de setembre del 1989.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut