Catalunya entra en Prealerta per sequera

El nivell de les conques internes baixa del 50% per primera vegada des de 2008

Actualitzat

Catalunya ha entrat en el nivell de Prealerta del Pla de Sequera. Els embassaments de les conques internes s'han situat al voltant del 49% de la seva capacitat, i el sistema Ter-Llobregat al 51%, segons les dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

En el següent gràfic podeu veure l'estat de Sau, la Baells i Siurana-Riudecanyes, comparat a l'any passat. Des de la sequera de 2008, el global de les conques internes no havia baixat del 50%. La zona més castigada és la del sistema Siurana-Riudecanyes.

Alternatives en marxa

Per tal d'alentir el consum dels embassaments, l'ACA  ha augmentat la producció de la dessalinitzadora del Llobregat fins al 50%, cosa que equival a produir 120.000 m3/dia. En condicions normals, amb abundància de recursos hídrics, la planta només funciona al 10% de la seva capacitat.

La previsió és incrementar la producció de la dessalinitzadora fins al 60% en una o dues setmanes, davant d'un panorama que no fa preveure pluja significativa.

Aquests dies també s'han fet diverses proves de funcionament en la conducció que transcorre entre la dessalinitzadora de Tordera, situada a Blanes, fins a la potabilitzadora de Cardedeu. Des de dijous, aquesta conducció està activa.

Aquesta planta produeix un total de 30.000 m3/dia, 15.000 destinats a la zona nord del Maresme i sud de la Selva, i els 15.000 restants a l'àrea metropolitana de Barcelona. Si la sequera persisteix, l'ACA preveu incrementar la producció en aquesta dessalinitzadora.

Amb l'aportació d'aquestes plantes, s'ha evitat extreure uns 50 hm3 dels embassaments de les conques del Ter-Llobregat. En el cas que els embassaments baixessin del 25% de la seva capacitat, es declararia el nivell d'Emergència del Pla de Sequera. Es començaria a produir aigua regenerada al tram final del Llobregat per incrementar el cabal del riu i disposar així de més aigua per potabilitzar.  

Estat de la sequera

Fem un cop d'ull al mapa de l'Índex de Precipitació Estàndard (IPE), un dels valors amb els quals el Servei Meteorològic de Catalunya que avalua l'estat de la sequera a diferents nivells. En aquest cas, us ensenyem el mapa de l'IPE corresponent a període maig-octubre.

Per aquest interval, el mapa serveix per estimar la humitat del sol i reflecteix la manca de pluja, a diferència dels mapes amb intervals més llargs, que també aporten informació sobre altres recursos hídrics, com les aigües subterrànies.

La zona corresponent als colors verd i groc pàl·lid són zones on hi ha condicions de normalitat. Les zones de color taronja són zones on hi ha diversos graus de sequera, entre moderada i extrema. La zona corresponent al color vermell, situada cap al sud del Montsià, reflecteix un grau de sequera excepcional.

 

El panorama a curt termini no és gaire esperançador. La primera tongada de pluja podria arribar divendres que ve.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut