Pluja a Tremp (Jordi  Uriach)
Pluja a Tremp (Jordi Uriach)

Cara i creu pel que fa a les precipitacions del novembre a Catalunya

Alberto AlcántaraActualitzat

Cara i creu pel que fa a les precipitacions del novembre a Catalunya, segons el balanç climàtic del Servei Meteorològic (SMC). Les pluges més abundants han caigut en àmplies zones de la vall de l'Ebre, al vessant sud del Pirineu –a l'entorn de la serra de l'Albera–, a Montserrat i, puntualment, a la Costa Daurada i al Prepirineu. A l'extrem oposat, s'hi situen el quadrant nord-est i el delta de l'Ebre, on hem tingut un mes sec.

El primer episodi de precipitació, entre els dies 4 i 6, va ser més productiu al Pirineu i en cotes altes. Com a mostra, els 125 mm registrats a Boí. En aquest episodi també van arribar nevades modestes.

El balanç pluviomètric es va engreixar amb l'episodi del dia 20 al 24.  En aquesta tongada destaquem els 213 mm a Espot o els 195 al Port del Comte. També es van registrar pluges intenses a l'Alt Penedès i al Garraf.

Per completar les pluges del mes vam tenir un seguit de dies de pluja, tempestes amb calamarsa, ventades i mànegues marines entre el 26 i el 28, amb 140 mm a Espolla, 122 a Rellinars i 104 a Cunit.

Aquest és el mapa de pluja total acumulada durant el mes. Hi ha totals de més de 350 mm a Boí i Espot.

Pel que fa al mapa d'anomalia de precipitació, mostra clarament aquesta distribució molt marcada per les situacions d'oest i sud-oest, matisades pels episodis de llevant de manera més localitzada. En punts del Baix Empordà, la Selva i el Gironès ha plogut entre un 30 i un 50% del que marca la mitjana climàtica.

 

Anar al contingut