Els Bombers treballant en l'extinció de l'incendi de Navarcles
Els Bombers treballant en l'extinció de l'incendi de Navarcles

Cap gran incendi en un estiu tòrrid, sec i d'alt risc

Els boscos se salven de les flames dels incendis de grans dimensions en un estiu que es presentava crític per les intenses onades de calor del juny

Néstor GómezActualitzat

El nombre d'hectàrees calcinades aquest 2017 manté la línia dels darrers anys després de superar un estiu que es preveia d'alt risc d'incendi a causa de les grans calorades de finals de primavera i principis d'estiu.

La campanya d'estiu 2017, del 15 de juny al 15 de setembre, va arrencar en plena onada de calor en un juny que passa a la història, com el del 2003, com un dels més càlids des que hi ha registres. Amb aquest inici de campanya i la calor que no afluixava, la perspectiva era d'un estiu dur pel que fa als incendis forestals. Un cop acabada la campanya, amb dades provisionals, han aparegut 327 incendis que han cremat en total 650 hectàrees. Les comarques amb més hectàrees cremades són el Bages, amb 312 hectàrees, i el Baix Ebre, amb 115 hectàrees. En canvi, la comarca on s'han registrat més incendis ha estat el Baix Llobregat amb un total de 27 que han cremat només 16 hectàrees.

L'incendi més gran de l'estiu va afectar les poblacions d'Artés, Avinyó i Santa Maria d'Oló i va ser a principis d'agost. Van cremar 367 hectàrees, el 70% de les quals de vegetació forestal i la resta, agrícola.

Un 2017 sense estralls

 

 

 

El nombre d'incendis forestals a Catalunya des de l'1 de gener és de 539 i han cremat 1.233 hectàrees, segons dades del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Quan falten uns cent dies per acabar l'any, aquestes xifres, tant per nombre d'incendis com per hectàrees cremades, són similars o lleugerament inferiors a les dels darrers anys. L'incendi més gran de l'any no va passar a l'estiu i va ser fora dels llocs que teniu en ment. L'incendi més gran va passar durant els primers dies de l'any a la Vall d'Aran, amb 430 hectàrees cremades. Ara bé, va ser un foc de cotes altes que no va afecta zona arbrada.

Com sempre s'ha dit, la manera d'evitar els grans incendis forestals és la prevenció i la cura dels boscos.

Anar al contingut