Placa solar en el Fòrum de Barcelona
La llei vol promoure les energies renovables

Canvi de model energètic i nous impostos en el projecte de Llei de Canvi Climàtic

Es començarà a debatre a partir de dimarts, al Parlament

RedaccióActualitzat

Dimarts començarà el ple del Parlament en què es debatrà la Llei de Canvi Climàtic. El Butlletí Oficial del Parlament ha publicat el dictamen del projecte de llei i les esmenes que els grups hi han presentat.

La llei té com a finalitats: reduir les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i la vulnerabilitat als impactes del canvi climàtic, afavorir la transició cap a una economia neutra en emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, competitiva, innovadora i eficient en l'ús de recursos.

En el camp de l'energia, l'article 14 assenyala:

"Les mesures que s'adoptin en matèria d'energia han d'anar encaminades a la transició energètica cap a un model cent per cent renovable, desnuclearitzat i descarbonitzat, neutre en emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, que redueixi la vulnerabilitat del sistema energètic català i garanteixi el dret a l'accés a l'energia com a bé comú."

Altres articles posen com objectius avançar cap a un model de transport públic, col·lectiu i intermodal que no es basi en la tinença de vehicle privat i fomenti l'ús generalitzat del transport públic i altres formes de transport sostenible.

En el cas del turisme, es vol anar cap a un model més sostenible, menys consumidor de recursos i respectuós amb el territori.

I en el cas de l'habitatge, es pretén promoure un canvi de model urbanístic que prioritzi la rehabilitació del parc d'habitatges i els edificis de consum energètic gairebé nul.

La llei també preveu la fiscalitat com una de les eines per lluitar contra el canvi climàtic i assenyala que les administracions públiques de Catalunya han de gravar les actuacions que fan augmentar la vulnerabilitat o incrementen les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.

L'article 33 concreta la creació d'impostos ambientals, com ara l'impost sobre les activitats econòmiques que generen diòxid de carboni, les emissions portuàries de grans vaixells. També s'eliminen les bonificacions, les devolucions i les altres mesures similars sobre l'adquisició i el consum de recursos energètics d'origen fòssil i derivats.

Anar al contingut