Barcelona des de l'Observatori Fabra (Alfons Puertas)
Barcelona des de l'Observatori Fabra (Alfons Puertas)

Barcelona multiplicarà les onades de calor i les nits d'insomni al 2050

A mitjans de segle Barcelona tindrà les temperatures que ara té València

Néstor GómezActualitzat

Si no es compleixen els acords pel Clima de París, la temperatura mitjana de Barcelona l'any 2050 pot ser dos graus més alta que ara. Els experts adverteixen que empitjorarà la salut.

Més onades de calor

Segons un estudi elaborat per l'Ajuntament de Barcelona i el Servei Meteorològic de Catalunya, Barcelona tindrà més onades de calor, unes 4 o 5 cada any, ara només en tenim una cada 3 o 4 anys. Però, a més de tenir més onades de calor, a la vegada seran més intenses, passarem dels 3 dies actuals amb màximes superiors als 33 ºC a 5 o 6 dies per a cada episodi de calor.

La temperatura mitjana anual de Barcelona és ara de 18 ºC i serà de 19,6 ºC si es compleixen els acords de París contra el canvi climàtic. Tindríem unes temperatures com les actuals de València. De no actuar, la temperatura mitjana de l'any pujarà cap als 20 ºC, similars a les temperatures actuals d'Alacant.

Més nits d'insomni

Tant si actuem ja contra l'escalfament del planeta com sí no, la quantitat de nits d'insomni augmentaran a Barcelona. Les nits tropicals, amb més de 20 graus de mínima, es podrien triplicar a mitjans de segle. Ara en tenim 38 nits amb mínimes de 20 ºC a l'any, si actuem contra l'escalfament al 2050 en tindrem el doble, però de no fer res, triplicarem la xifra, amb més de 110 nits. I si dormir amb aquesta temperatura ja costa, si pugem la mínima a 25 ºC, nits tòrrides, passarem d'una nit a l'any ara, a 5 nits a mitjans de segle. El mal descans nocturn tindrà conseqüències directes sobre la salut de les persones.

Pla Clima

Barcelona, de fet, està entre les 50 ciutats més càlides de l'estat espanyol. Per afrontar el canvi climàtic, el consistori preveu incrementar els espais verds, potenciar el transport públic i crear zones de confort per als dies de més calor, afirma Janet Sanz, tinent d'alcalde d'Urbanisme de Barcelona. "Compromís de Barcelona pel Clima" és un document en què Barcelona es compromet a reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle un 40% al 2030 en relació al 2005 i augmentar 1,6 km² de verd urbà com a mesura d'adaptació.

Anar al contingut