Banyes, sí o no, a les vaques de Suïssa

Néstor GómezActualitzat

Suïssa és un país que demana constantment l'opinió al poble. El poble decideix i el poble pot elevar iniciatives a votacions federals o estatals. Aquest diumenge hi ha tres votacions, de les quals n'hi ha una de curiosa: Les vaques han de tenir banyes o no? Darrere d'aquesta pregunta tan senzilla hi ha dos corrents oposats i amb els seus arguments.

En primer lloc, avui gairebé el 75% de les vaques i un terç de les cabres a Suïssa no tenen banyes, perquè les hi han tret o han estat genèticament modificades. La proporció d'animals de granja sense banyes s'ha incrementat durant les últimes dècades perquè el bestiar és més fàcil de mantenir.

La proposta de votació surt de la iniciativa popular "Per la dignitat dels animals de granja", que pretén que els ramaders mantinguin els animals amb banyes. El ramader Armin Capaul explica que les banyes de les vaques ajuden a comunicar-se i a regular la seva temperatura corporal, i vol mantenir la dignitat de les vaques i per això demana un subsidi anual de 168€ per animal amb banya.

D'altra banda, altres ramaders consideren una qüestió de seguretat i d'espai que les vaques no tinguin banyes. Treure les banyes d'un animal de pocs dies ho comparen amb la castració dels gats i gossos, si bé el procés és més dolorós.

El govern està en contra de la iniciativa perquè li costaria uns 25 milions d'euros.

Les tres votacions d'aquest diumenge:

  • Les vaques amb banyes
  • La Constitució suïssa per damunt dels tractats internacionals
  • Aspectes de la relació entre les persones i les assegurances socials
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut