Bangkok sota l'aigua d'aquí poc més de 10 anys

Néstor GómezActualitzat

Els efectes del canvi climàtic seran diferents segons l'indret del planeta. A partir de dimarts, 4 de setembre, Bangkok acull la reunió preparatòria per a la pròxima conferència sobre el clima organitzada per l'ONU, que tindrà lloc a finals d'any a Polònia.

La reunió té com a objectiu establir normes sobre la reducció de les emissions d'efecte hivernacle i la prestació d'ajuts als països vulnerables.

Bangkok lluita contra l'aigua

Coincidint amb aquesta reunió, s'ha exposat l'impacte imminent del canvi climàtic a Bangkok, Tailàndia, que lluita per mantenir-se sobre l'aigua des de fa dècades. El nivell de l'aigua puja entre un i dos centímetres a l'any. La població és poc conscient del perill que genera l'augment del nivell del mar i confia plenament en l'enginyeria per pal·liar els seus efectes. Si bé el centre de Bangkok està protegit amb dics i estacions de bombeig, totes les persones que viuen a l'entorn quedarien exposades a les inundacions.

Bangkok està situada sobre zona pantanosa a només 1,5 metres d'alçada sobre el nivell del mar, amb més de 10 milions d'habitants. S'espera que sigui una de les primeres zones urbanes del món afectades per la pujada del nivell del mar, juntament amb Samoa i Manila.

Segons un informe del Banc Mundial, prop del 40% de Bangkok es veurà inundat a principis del 2030 a causa de les pluges intenses. Els mars a prop del golf de Tailàndia estan augmentant 4 mm a l'any per sobre de la mitjana mundial. El 2011, quan la temporada de monsons va provocar les pitjors inundacions en dècades, una cinquena part de la ciutat va quedar sota les aigües, i només es va salvar el districte comercial gràcies als dics.

Actualment, el govern està lluitant per mitigar els efectes del canvi climàtic amb la construcció d'una xarxa de canals de més de 2.500 km amb estacions de bombeig i vuit túnels subterranis per evacuar l'aigua.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut