Palma

Les Balears volen prohibir l'entrada de cotxes dièsel el 2025 i de gasolina el 2035

L'objectiu del govern balear per combatre el canvi climàtic és que el 2050 tota l'energia produïda a les Illes sigui d'origen renovable

RedaccióActualitzat

El Consell Assessor de l'Energia de Balears ha presentat aquest dijous un avantprojecte de llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica.

L'esborrany d'aquesta llei preveu la substitució progressiva del parc automobilístic de les Balears per vehicles elèctrics, amb l'objectiu que el 2050 ja no n'hi quedin amb motor d'explosió.

Per aconseguir-ho, l'esborrany preveu que el 2020 les empreses de cotxes de lloguer hagin de començar a incorporar vehicles elèctrics, un 2% aquell any, i cada vegada un percentatge més alt fins al 2035, que haurà de ser del 100%.

Però la principal mesura prevista és que el 2025 ja no s'admetrà l'entrada a les Illes de cap vehicle dièsel, i el 2035 de cap de gasolina. Els que hi hagi prèviament podran seguir circulant, però amb la data límit del 2050 en l'horitzó.


Una llei molt ambiciosa

Presidida per la màxima autoritat de les Balears, Francina Armengol, la presentació ha anat a càrrec de Marc Pons, conseller de Territori, Energia i Mobilitat, i l'auditori estava format per representants polítics, sindicals, empresarials i ecologistes.

Amb aquesta nova llei el govern balear vol aconseguir que el 2050 no només el parc automobilístic sigui completament elèctric, sinó que també preveu que aquell any la producció energètica sigui 100% renovable i les emissions contaminants hagin baixat un 90%.


Armengol s'ha mostrat molt satisfeta en la presentació. Ha dit que sentia un "enorme plaer" de presentar aquest avantprojecte "pioner" a Espanya. La presidenta ha afegit que fins i tot situa les Balears "a l'avantguarda d'Europa" en el compliment de l'acord de París del 2015.

Per aconseguir-ho, entre altres mesures, es preveu també que les empreses grans i mitjanes calculin les emissions a partir del 2020 i les redueixin a partir del 2025. Els conceptes en què es basa l'avantprojecte són la sobirania energètica, la gestió intel·ligent de la demanda i la transició justa.

Ara, aquest text estarà en exposició pública i la intenció és que durant el 2018 es treballi i s'esmeni i que l'aprovació definitiva sigui a principis del 2019.

"Mesura bona i valenta"

Després de la presentació, Margalida Ramis, portaveu del GOB, el Grup Balear d'Ornitologia, un dels col·lectius ecologistes més actius de les Illes, ha elogiat la prohibició dels cotxes dièsel i gasolina el 2025 i 2035 respectivament, mesura que ha qualificat de "bona i valenta". Ramis també ha desitjat que hi hagi el consens necessari perquè es pugui aplicar.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut