Evolució de les temperatures a 850 hPa a Barcelona. Font: wetterzentrale.
Evolució de les temperatures a 850 hPa a Barcelona. Font: wetterzentrale.

Arriba el fred d'hivern

Néstor GómezActualitzat

Després d'un mes de novembre inusualment càlid o molt càlid a Catalunya i després d'una tardor meteorològica amb temperatures clarament superiors a les normals, arriba l'ambient d'hivern a l'hivern.

L'entrada de vent de nord, un cop la llevantada ha marxat, les temperatures cauran a tot el país fins a recuperar els valors normals d'aquesta època de l'any. Farà el fred que toca. Les temperatures van començar a caure dilluns a darrera hora del dia a alta muntanya per la influència del vent de nord.

El gràfic mostra un guirigall de línies de colors horitzontals que representen l'evolució de les temperatures a 850 hPa, temperatures de referència a uns 1.500 metres, a Barcelona durant els propers dies. De totes les línies, ens interessa la vermella, que és la temperatura mitjana en un període 30 anys, i la blanca gruixuda, que és l'evolució de les temperatures que s'espera. D'aquesta manera s'observa que durant aquesta setmana les temperatures es normalitzen o, fins i tot, farà una mica més de fred respecte a la temperatura normal cap a finals de setmana (la línia blanca se situa per sota de la vermella). A més llarg termini, l'ambient serà força similar a l'esperat per aquesta època fins a ben entrat mitjans de mes, amb petites oscil·lacions (les dues línies es mantenen prou juntes).

Aquest matí de dimarts les temperatures han caigut entre 3 i 8 graus respecte als valors matinals de dilluns i s'espera que les màximes, al llarg de la setmana i de manera gradual, segueixin una línia descendent. De bon matí han tornat les glaçades i les temperatures negatives tant a alta muntanya com a les fondalades. A més, durant la setmana les temperatures màximes ja no s'arribaran als 20 ºC.

 

Nota:

El calendari meteorològic de les estacions de l'any no coincideix amb l'astronòmic. Comença el primer dia de mes i té una durada trimestral de mesos sencers. L'hivern meteorològic comença l'1 de desembre i acaba el 28 de febrer.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut