Mapa de les temperatures màximes d'aquest diumenge
Mapa de les temperatures màximes d'aquest diumenge
Barcelona

Cap de setmana de rècords de calor

Moltes poblacions de les comarques de Girona han superat els 40 ºC de màxima. Banyoles ha fet el seu rècord absolut en cent anys, segons les dades de l'estació oficial de la Xarxa d'Observadors Meteorològics (XOM).

Actualitzat

L'onada de calor bat rècords a Girona

Moltes poblacions de les comarques de Girona van superar els 40 ºC de màxima i es van enfilar fins als 42 i els 43 en els punts més extremats. Alguns valors de 40 o 41 ºC, més aïlladament, també es van donar en altres zones de Barcelona, la Catalunya central i Lleida, mentre que, a Tarragona, la jornada de calor no va ser tan dura.

Segons els registres del Servei Meteorològic de Catalunya, tretze estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) amb més de deu anys de dades van batre els seus rècords absoluts.

Banyoles fulmina tots els registres

L'augment de la temperatura va ser brutal a Banyoles, amb tots els rècords esmicolats. La inamovible bossa africana en altura sobre el cel de la comarca del Pla de l'Estany va desbocar les temperatures, juntament amb els vents de superfície, molt ressecs.

Els 43 ºC mesurats a la XEMA van suposar un rècord des de l'inici de la sèrie, el 1999. Però, pel que fa a la Xarxa d'Observadors Meteorològics (XOM), a dos quarts de tres, el termòmetre oficial de l'SMC-XOM PE013, instal·lat dins de la seva gàbia meteorològica, marcava el valor de 42,6 ºC. És un rècord absolut, la temperatura màxima de què es té coneixement a Banyoles en els últims cent anys, segons informa l'observador oficial Enric Estragués.

Un dissabte que va batre deu rècords del mes de juliol

Dissabte, 4 de juliol, ja van caure els primers rècords.Segons va informar el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), en alguns punts del Gironès, la Garrotxa i el Pla de l'Estany no feia tanta calor des de l'agost del 2003.

En concret, les estacions de Banyoles (39,9 ºC), Vilablareix (38,6 ºC) i Olot (38,9 ºC) van tenir temperatures màximes només superades pels rècords del 13 i 14 d'agost del 2003. Per tant, aquestes localitats van marcar un rècord absolut del mes de juliol. En total, van caure deu rècords de les temperatures màximes de juliol:

Però no s'acaba aquí: la màxima absoluta de 38,9 ºC a Roda de Ter va ser rècord absolut en un mes de juliol dels últims vint anys, segons les dades de Joan Fradera, observador de la XOM.

Diverses estacions van arribar als 40 ºC per arrodoniment, però la barrera real dels 40 es va superar a l'estació del pantà de Darnius-Boadella (40,5 ºC). També hi ha un registre de 40,4 ºC a l'estació amb segell de qualitat de la xarxa Meteoclimatic de Sant Miquel de Fluvià.

Pel que fa a les mínimes, els 25 ºC de l'Estartit van ser la temperatura més alta dels últims onze anys en un mes de juliol, segons les dades de Josep Pascual.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut