Anell de sediments a la costa Brava (NASA)
Anell de sediments a la costa Brava (NASA)

Anell d'aigües tèrboles al nord de la costa Brava

Néstor GómezActualitzat

Mireu quina imatge més curiosa va capturar el satèl·lit Terra de la NASA dissabte passat al golf de Roses: un anell d'aigües tèrboles.

L'anell verdós que trenca el color continu i fosc del mar són els sediments que han arrossegat els rius de Llenguadoc-Rosselló. Recordem que entre dijous i divendres les pluges van ser molt intenses a la regió de Cevennes i entre Narbona i Montpeller. En 48 hores fins a primera hora del dia 14 van caure 379 l/m² a Saint-Gervais-sur-Mare i 366 a Castalnet Le Haut. Els grans aiguats van produir gran erosió que es tradueix en un riu carregat d'aigua i de sediments. Els sediments van a parar al mar i els corrents marins s'encarreguen de desplaçar-los a centenars de quilòmetres de distància des de la desembocadura.

Els corrents marins superficials en aquest sector del Mediterrani es mouen de nord a sud, amb uns sediments que es desplacen arran de del litoral des de la costa Blava, a la costa Vermella fins a arribar a la costa Brava. L'anell de sediments es configura per la forma que dibuixa la costa al nord del cap de Creus, que desplaça el sediment mar endins i que, per efecte remolí, retorna cap al golf de Lleó a l'alçada del cap de Begur.

 

Anar al contingut