Anell d'aigües tèrboles al nord de la costa Brava

Néstor Gómez
Anell de sediments a la costa Brava (NASA)

Anell de sediments a la costa Brava (NASA)

Mireu quina imatge més curiosa va capturar el satèl·lit Terra de la NASA dissabte passat al golf de Roses: un anell d'aigües tèrboles.

L'anell verdós que trenca el color continu i fosc del mar són els sediments que han arrossegat els rius de Llenguadoc-Rosselló. Recordem que entre dijous i divendres les pluges van ser molt intenses a la regió de Cevennes i entre Narbona i Montpeller. En 48 hores fins a primera hora del dia 14 van caure 379 l/m² a Saint-Gervais-sur-Mare i 366 a Castalnet Le Haut. Els grans aiguats van produir gran erosió que es tradueix en un riu carregat d'aigua i de sediments. Els sediments van a parar al mar i els corrents marins s'encarreguen de desplaçar-los a centenars de quilòmetres de distància des de la desembocadura.

Els corrents marins superficials en aquest sector del Mediterrani es mouen de nord a sud, amb uns sediments que es desplacen arran de del litoral des de la costa Blava, a la costa Vermella fins a arribar a la costa Brava. L'anell de sediments es configura per la forma que dibuixa la costa al nord del cap de Creus, que desplaça el sediment mar endins i que, per efecte remolí, retorna cap al golf de Lleó a l'alçada del cap de Begur.