Amb la neu del Pirineu es podria omplir vuit cops el pantà d'Oliana

El Pirineu està carregat de neu i gairebé multiplica per dos les reserves de neu de l'any passat

Néstor GómezActualitzat

Un mes de nevades al Pirineu, de mitjans de gener a mitjans de febrer, ha transformat el paisatge i garanteix les reserves d'aigua en forma de neu per als propers mesos. Hi ha tanta neu al Pirineu que podríem omplir vuit vegades l'embassament d'Oliana o omplir al 100% tots els pantans de les conques internes i encara en sobraria.

La manca de pluges durant el 2016 va fer aparèixer el fantasma de la sequera a partir de l'estiu amb unes reserves d'aigua que a les conques internes de Catalunya baixaven a nivell de prealerta. Afortunadament, les pluges de novembre, amb grans nevades al Pirineu, i les pertorbacions mediterrànies de gener i febrer han permès superar aquesta situació de crisi en les reserves d'aigua.

Tenim una quantitat de neu al Pirineu com feia anys que no teníem i és una gran reserva d'aigua per als rius i als embassaments. Mireu la gràfica de volum de neu al Pirineu més el Cantàbric, segons dades de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. En el cas del Pirineu català més Andorra, en definitiva tota l'aigua que vessa a l'Ebre o a la Garona, la reserva de neu és de 882 hm³, gairebé el doble de fa tot just un any, amb 469 hm³. Amb aquesta diferència, entre l'estat actual i fa un any, es podria omplir cinc vegades el pantà d'Oliana. I, a la vegada, és molt superior a la mitjana dels darrers 5 anys, que és de 587 hm³.

Si ho detallem per conques, trobem aquestes dades:

 

 

Anar al contingut