Lisboa

Almenys 36 morts a Portugal per l'onada de focs al centre i al nord del país

Hi ha 145 incendis actius, que també han causat 51 ferits i tres desapareguts i han obligat a tallar carreteres i vies de trens, i a desallotjar desenes de poblacions

RedaccióActualitzat

Almenys 36 persones han mort a Portugal a causa de l'onada d'incendis al centre i al nord del país, segons l'últim balanç actualitzat per Protecció Civil i diversos alcaldes de poblacions afectades. També hi ha 51 ferits, 15 de greus.

Són xifres que poden canviar, perquè hi ha llocs on encara no s'ha pogut accedir. Les víctimes mortals corresponen als districtes de Coimbra, Guarda, Castelo Branco i Viseu, tots al centre del país.

Ara mateix hi ha 145 incendis actius, l'endemà del dia que les autoritats portugueses han qualificat com el pitjor dia de l'any, perquè es van arribar a declarar més de 500 incendis.

Més de 4.000 bombers treballen en les tasques d'extinció dels focs, que obliguen a tallar carreteres i vies de tren. També s'han desallotjat desenes de poblacions.

 

Al municipi de Mira, al districte de Coimbra, almenys tres fàbriques han quedat destruïdes. Les escoles d'aquesta localitat estan tancades i no hi ha internet ni altres vies de comunicació al municipi. El govern portuguès ja ha declarat la zona catastròfica al nord del riu Tajo.

La situació és molt complicada a Lousa, també a prop de Coimbra, com ho és a Alcobaça, a Leiria, i a Vale de Cambra, a Aveiro.

Tot apunta que durant el dia baixaran les temperatures i que això podria facilitar el control dels incendis. A més, s'espera que l'arribada de les restes de l'huracà Ophelia porti la pluja tan necessària per apagar-los.

Aquesta nova onada d'incendis arriba quatre mesos després de la tragèdia que va afectar el terme municipal de Pedrógao Grande, al centre del país, on els focs van provocar la mort de 64 persones i ferides a més de 250.

Xoán Vázquez Mao, el secretari general de l'Eixo Atlántico, un organisme supranacional que aplega alcaldes de poblacions de Galícia i del nord de Portugal, ha denunciat que "no hi ha una estructura permanent de cooperació" entre Espanya i Portugal en la lluita contra els focs forestals.

En aquest sentit, Vázquez Mao ha lamentat que l'última cimera bilateral entre els dos països, que es va fer a Vila Real, va ser "un brindis al sol".

Anar al contingut