Alerten de noves malalties i més mortalitat a Catalunya pel canvi climàtic

Mònica BertranActualitzat

El canvi climàtic afecta també la salut de les persones. Els científics avisen que el retorn de malalties que ja no eren presents a Catalunya i un augment de la mortalitat són les conseqüències de l'escalfament global, a debat a la Cimera del Clima de Bonn.

Seran els mosquits els que propiciaran l'arribada de malalties d'altres latituds. La gran mobilitat de persones que viatgen per tot el planeta i, sobretot, de mercaderies, fa gairebé inevitable que arribin poblacions de mosquits que fins ara no teníem.

 

I quan ho facin, a causa del canvi climàtic, hi trobaran les condicions adequades per quedar-s'hi. Frederic Bartumeus, professor d'Investigació ICREA i director Moskito Alert ho explica:

"És molt probable que el mosquit de la febre groga, que pot transmetre dengue sobretot i també febre groga, s'hi trobi còmode, perquè té uns hàbits molt semblants als del mosquit tigre. I poden tornar a fer aparèixer aquestes malalties de forma autòctona. El que passa és que, de moment, els virus no estan a Europa."

 

L'efecte del clima en la mortalitat

Encara preocupa més una altra conseqüència del canvi climàtic. Ara mor més gent a l'hivern que a l'estiu. Si hi ha hiverns més suaus però onades de calor més llargues i freqüents a l'estiu, es podria invertir aquesta tendència.

 

Xavier Rodó, professor d'ICREA, cap del programa Clima ISGlobal, no ho descarta:

"Que hi haurà un efecte de mortalitat, un efecte de salut pública, segur. Que serà més gran a l'estiu que a l'hivern, ho hem de veure. En principi el que veiem ens diu que sí, que hi haurà un canvi, però jo no descartaria que la mortalitat a l'hivern no disminuís d'una manera substancial."

Això perquè també augmentaran els episodis d'alta contaminació perquè, sobretot a Barcelona, l'aire té tendència a enclotar-se. Per això, els experts reclamen polítiques més decidides per millorar la qualitat de l'aire.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut