Alerta roja per contaminació a Pequín

Alberto AlcántaraActualitzat

Pequín està en alerta roja per contaminació per segon cop en pocs dies. El boirum contaminant, afavorit per la calma atmosfèrica, pot allargar-se fins dimarts que ve sobre la capital xinesa, on viuen 22 milions i mig de persones.

El nivell de partícules en suspensió inferiors a dues micres i mitja (PM2,5), les més nocives, ha pujat a 303 unitats per metre cúbic en algunes parts de la ciutat, però es preveu que superi els 500 durant els pròxims tres dies. Aquest valor representa més de 20 vegades el nivell considerat segur per l'Organització Mundial de la Salut.

Com a resultat de l'alerta roja, les escoles han tancat i la meitat de cotxes no podran circular. Han estat prohibides activitats particulars que generin fum i s'ha restringit la producció industrial.

Canvi en els protocols

La densitat de les PM2,5 està disminuint a Pequín any rere any. El fet que les alertes vermelles siguin més freqüents es deu a que les autoritats han canviat els protocols i han baixat els nivells mínims de contaminants necessaris per decretar-les. En el passat, l'alerta màxima només podia activar-se quan es preveia un episodi de tres dies amb concentracions de PM2,5 de 300 unitats per metre cúbic. Ara, l'estàndard s'ha situat a 201.

El boirum és degut en gran part a les centrals elèctriques de combustió de carbó, la contaminació industrial i el nombre creixent de vehicles. La geografia de la ciutat empitjora el problema, perquè les muntanyes que l'envolten afavoreixen que l'aire fred i la concentració de partícules quedin enclotats sobre la capital.

Xina és el major emissor de carboni del món i planeja reduir les emissions de les centrals elèctriques de carbó  en un 50% en els propers cinc anys, però les seves emissions globals arribaran al  màxim al voltant de 2.030, abans de començar a declinar.

Els estudis científics atribueixen 1,4 milions de morts prematures a l'any a la Xina per contaminació: gairebé 4.000 per dia.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut