A Cambrils, la força de l'aigua ha arrossegat contenidors
A Cambrils, la força de l'aigua ha arrossegat contenidors

Aiguats al Camp de Tarragona pels efectes de l'exhuracà Leslie

La tempesta de pluja i vent deixa quantitats de fins a 100 litres per metre quadrat al Baix Camp

RedaccióActualitzat

Alerta i crides a la prudència del Departament d'Interior pel temporal que afecta Catalunya. La previsió és que el que era l'huracà Leslie, ara ja desgastat i convertit en borrasca, escombri tot el país, des del sud, per on ha arribat, fins a sortir per l'Alt Empordà. El pronòstic és de pluja intensa, acumulació de precipitacions, vent potent i fort onatge.

 

El conseller Miquel Buch demana no abaixar la guàrdia encara que deixi de ploure.

 

 

Protecció Civil ha activat en fase d'alerta els plans Inuncat i Ventcat pel perill d'inundacions i ratxes fortes de vent i onatge.

Fins ara ja ha descarregat pluges intenses que han afectat sobretot el litoral i el prelitoral de Tarragona i les Terres de l'Ebre.

A la Mussara s'han acumulat 101 l/m2 acumulats, i a Cambrils, 50 l/m2. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, han caigut prop de 30 litres en mitja hora a punts del Priorat com Falset o Torroja del Priorat, 26,3 litres a Blancafort  i 20,7 a Prades.

 

Els bombers han hagut d'atendre diversos problemes relacionats amb la pluja. Un dels incidents més importants ha estat l'esfondrament de dos edificis a Tortosa.

El telèfon d'emergències 112 havia rebut fins a les onze de la nit 494 trucades per 313 incidències relacionades amb el temporal. La majoria, per inundacions de baixos, despreniments a la via o incidències viàries. El gruix de trucades s'ha concentrat a partir de dos quarts de set.

 

 

Reunió de coordinació dels serveis d'emergències

Aquest diumenge a la tarda hi ha hagut reunió del comitè que coordina els plans d'emergències activats per les tempestes. Hi han participat tots els cossos implicats en l'operatiu, com els Bombers, que han reforçat els seus parcs.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha demanat molta precaució i ha recordat que l'episodi no s'acaba quan s'acaben les pluges:

"No donem per finalitzat l'episodi un cop hagi acabat la pluja intensa, que es preveu que serà forta al llarg d'aquesta tarda, nit i matinada, i que es prevegi que demà hi haurà afectacions per culpa del vent i de l'onatge."

 

L'aeroport del Prat, afectat

A més, s'ha activat el protocol per condicions meteorològiques adverses que obliga a espaiar tant els aterratges com els enlairaments.
Això ha provocat algunes cancel·lacions i, sobretot, molts retards.

Es recomana als que hagin d'agafar un vol en les pròximes hores que contactin amb les companyies aèries i s'informin a través de la web d'AENA.

 

Les pluges obliguen a suspendre el partit del Nàstic

El partit entre el Nàstic i l'Alcorcón s'ha suspès en el minut 40 de la primera part. La pluja ha causat problemes en l'enllumenat del Nou Estadi.

 

Notícia relacionada: El temps de la A a la Z: llevantada

 

Al matí, una de les primeres recomanacions que feia Protecció Civil era avançar la tornada del cap de setmana per evitar l'episodi de tempestes més fortes.

La crida ha tingut efecte i les retencions a les carreteres han començat aviat, sobretot a les carreteres de muntanya, com la C-17 o l'Eix del Llobregat. Segons el Servei Català de Trànsit, entre les dotze del migdia i les sis de la tarda han tornat un 55% dels 265.000 vehicles previstos, una proporció més elevada que l'any passat.

 

 

 

 

Abans, ruixats al nord del país
Abans de l'arribada del cicló posttropical, ja hi ha hagut ruixats a les comarques de Girona, al Pirineu, al Prepirineu i al nord de Barcelona. Fins a les sis de la tarda, s'han rebut 56 trucades al 112 relacionades amb la pluja; la majoria, del Gironès.

 

Recomanacions per l'arribada de la llevantada

Des de Protecció Civil també recomanen extremar les precaucions a prop de rius i rieres i evitar passar per zones inundables.

Com que també hi pot haver vents forts, un altre consell és no sortir a l'exterior.

 

A més, caldrà extremar les precaucions al volant, ja que dilluns al matí les pluges coincidiran amb la mobilitat pròpia d'un matí laborable i es podrien donar incidències en la circulació amb inundacions a carrers i carreteres del litoral.

Si s'ha de conduir amb pluja, el Servei Català de Trànsit recomana:

-Augmentar la distància de seguretat.

-Reduir la velocitat.

-En cas d'aquaplaning: no s'ha de frenar ni accelerar, el millor remei és moderar la velocitat.

-Sense frens ABS, s'ha de frenar amb suavitat, i amb frens ABS s'ha de frenar amb decisió.

-Comprovar durant la marxa si els frens responen; al mateix temps s'eixuguen per recuperar l'eficàcia.

-En cas de pluja torrencial: cal estacionar en un lloc segur i mantenir encesos els llums.

-No s'han de travessar zones inundades.

 

Barcelona prohibeix l'accés als espigons

L'Ajuntament de Barcelona ha activat els plans d'emergència municipals per alerta pel mal estat de la mar, ventades i risc d'inundacions.

Es prohibeix l'accés als espigons i s'ha hissat la bandera vermella a les platges, on no està permès el bany.

Pel que fa a l'alerta per vents forts, l'Ajuntament recomana assegurar portes i finestres, abaixar persianes, recollir tendals i retirar testos o objectes que puguin caure al carrer.

 

 

El pas del Leslie per Portugal

L'huracà Leslie ha tocat terra a Portugal de matinada ja convertit en tempesta tropical. El Leslie s'ha afeblit just abans de tocar terra. Ha entrat per Figueira da Foz, uns 200 quilòmetres al nord de Lisboa.

El Leslie ha quedat a les portes d'entrar als llibres d'història com el primer huracà registrat que toca la península Ibèrica. S'ha afeblit a l'últim moment, just abans d'entrar a Portugal.

Malgrat tot, el Leslie és un fenomen extraordinari. L'últim huracà que va amenaçar la península va ser el Vince, l'any 2005, que també va arribar com a tempesta tropical, però es va afeblir molt abans que no pas el Leslie.

ARXIVAT A:
El temps
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut