Aire molt poc saludable a Barcelona i la seva corona

Avís preventiu d'episodi de contaminació atmosfèrica
Francesc Mauri

Ahir es va activar un avís preventiu de contaminació atmosfèrica a la conurbació barcelonina. L'estancament de l'aire del cap de setmana no havia provocat una situació d'augment evident dels contaminants pel poc trànsit associat a aquests dos dies. En canvi, dilluns, els nivells d'òxid de nitrogen i diòxid de nitrogen voltaven els 10 µg/m³ cap a les 4 hores de la matinada passada i s'ha disparat a més de 240 micrograms a l'estació de control de Gal·la Placídia cap a les 8 del matí en el cas del NO. Els nivells de partícules també s'han disparat. A les 4 hores voltaven els 5 micrograms per metre cúbic i han arribat a 85 cap a les 10 hores. El nombre de cotxes al voltant d'aquesta plaça era màxim entre les 8 i les 10 hores. Cal dir que l'OMS (Organització Mundial de la Salut), recomana no superar el 20 micrograms en el cas de les partícules PM10 i els 40 micrograms en el cas de la família dels NO. Diversos estudis científics certifiquen que cada 10 micrograms d'augment de les partícules, augmenta el risc d'infart entre un 1% i un 2%.

En aquest sentit les recomacions són clares:

  • ♦ Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
  • ♦ Utilitzar el transport públic.

Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l'horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa…)

  • ♦ Utilitzar el cotxe compartit.

Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).

En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.

  • ♦ Regulació de la climatització de les llars.

Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, llenya, biomassa… evitant-ne purgues i arrancades. Garantir el bon funcionament dels filtres i captadors de cendres de les mateixes

Avui, no variaran gaire les condicions d'estabilitat afavoridores de la contenció dels contaminants. Entre dimecres i dijous, els contaminants tendiran a dispersar-se amb més facilitat.