Parheli a Tarragona el 7 de gener de 2015. Foto: Ramon i Conxi.
Parheli a Tarragona el 7 de gener de 2015. Foto: Ramon i Conxi.

El temps de la A a la Z: Parheli

Actualitzat

Si els fenòmens meteorològics ja tenen una gran atracció, els fenòmens òptics encara més, per la seva raresa. Us imagineu veure tres sols alhora, un de principal al centre i dos de secundaris al costat? Aquest efecte s'anomena parheli.

En dies gèlids d'hivern, el vapor d'aigua dels núvols es congela i forma cristalls de gel. La llum del sol passa pels hexàgons dels cristalls de gel, es descompon en l'arc de Sant Martí i crea un anell que envolta el sol. Si la incidència de la llum és vertical o gairebé vertical amb els hexàgons dels cristalls de gel de l'atmosfera apareixen uns reflexos en punts oposats del cercle que imiten el sol, però amb menor intensitat; se'ls coneix amb el nom de "falsos sols". Són similars als reflexos que produeix la llum del sol o fanals en els vidres de casa o en els parabrises dels cotxes.

Les zones on es pot veure més fàcilment són les regions polars, si bé a Catalunya han tret algun cop el nas, com el 7 de gener de 2015. Se solen veure amb una mica més de facilitat quan les temperatures són baixíssimes, amb el cel enteranyinat de cirrus i quan el sol és baix sobre l'horitzó, al matí o a la tarda. Els parhelis també es poden formar amb la lluna.

 

 

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
NOTÍCIES RELACIONADES
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut