Jordi Porta, Vilanova d'Escornalbou

89 dies i 20 hores de tardor

Actualitzat

El pas d'un front ha donat tempestes i tronades espectaculars i pluges força abundants a les comarques de ponent i les Terres de l'Ebre, amb 52 l/m2 a Mas de Barberans, al Montsià, 45 a Alfarràs, al Segrià, i 38 a Alforja, al Priorat. Pluges que aniran molt bé per a les olives, que es colliran d'aquí a unes setmanes, i no tan bé per a les avellanes, que s'estan plegant ara en aquesta època de tardor.

La tardor ha començat a les 22.02 d'aquest divendres 22 de setembre, i durarà 89 dies, i 20 hores fins que el 21 de desembre arribi l'hivern.

Aquesta data és la marca astronòmica de l'arribada de la tardor, que consisteix que el sol passa per l'anomenat punt de l'equador celeste. Divendres al migdia, les persones que eren a l'equador de la Terra han vist el sol a migdia, just a sobre del seu cap. El dia dura igual que la nit a tot el planeta. A partir d'ara, els dies s'escurçaran i el sol no pujarà tan amunt al cel. Al Pol Nord, ha començat una nit que durarà sis mesos.

A qui li agradi mirar el cel, als matins, els planetes que brillaran entre les estrelles seran Mart tota l'estació, Venus fins al desembre i Júpiter des de novembre fins al final de la tardor, que ja es podrà veure als vespres just mirant a l'est.

 

 

Anar al contingut