Rellotge atòmic (font: Jmencisom/Creative Commons)
Rellotge atòmic (font: Jmencisom/Creative Commons)

L'any 2015 serà 1 segon més llarg per compensar l'efecte de la velocitat de rotació de la Terra

2015 serà un segon més llarg que 2014. La mesura serveix per sincronitzar els rellotges atòmics, els més precisos, amb la rotació de la Terra

Actualitzat

Els segons addicionals s'afegeixen de tant en tant al nostre calendari, per compensar el desfasament entre el Temps Atòmic Internacional (TAI), i el Temps Universal (TU), lligat al període de rotació de la terra.

Temps Atòmic i Temps Universal

Mentre que el temps atòmic és constant, la velocitat de la rotació de la Terra no ho és, degut a les forces d' interacció amb el Sol i la Lluna, i a la fricció provocada pels vents i les marees.

D'acord a l'escala del Temps Universal, el segon es defineix com "la fracció 1/86400 del dia solar mitjà". Però l'aparició dels rellotges atòmics, al voltant dels anys 50, va permetre definir aquesta fracció de temps d' una manera més precisa.

Rellotges atòmics

El principi de funcionament del rellotge atòmic es basa en l'ús de la radiació que els electrons emeten quan canvien de nivells d'energia dintre de l' àtom. L'any 1967, el Comité Internacional de pesos i mesures (CIPM) va redefinir un segon com " la durada de 9192631770 períodes de la radiació corresponent a la transició entre els dos nivells hiperfins de l'estat fonamental de l'àtom de cesi 133".

A partir de les mesures atòmiques, el 1972 es va oficialitzar l'escala de Temps Atòmic Internacional.

Canvi el 30 de juny

El segon extra s'afegirà a les 00 hores del pròxim 30 de juny, segons ha informat el Servei Internacional de Rotació Terrestre i Sistemes de Referència (IERS), l'organisme responsable del manteniment dels estàndards de temps. Serà la vint-i-sisena vegada que s'afegeix un segon des que es va adoptar la mesura.

 

Anar al contingut