Castanyes a Viladrau (Martí Oliveras)
Castanyes a Viladrau (Martí Oliveras)

100 anys de temperatures de la castanyada

Resolem el dubte: ara fa més calor que abans? Trobaràs les temperatures d'aquella castanyada que recordes de petit.

Gemma PuigActualitzat

Abans, per la castanyada i per Tots Sants, ens abrigàvem més? Era aquell dia que ja anàvem vestits d'hivern amb jaqueta i bufanda? Segur que vosaltres o els vostres pares o avis tenen aquest rècord. La millor manera de donar resposta a aquesta pregunta es posant-hi dades.

Repassarem alguns observatoris del Servei Meteorològic de Catalunya per poder veure si com ens sembla a tots, les castanyades ja no són el que eren.

En el cas de Barcelona, l'Observatori Fabra, amb més de cent anys de dades, si analitzem la temperatura màxima el dia 1 de novembre, veiem que la tendència és clarament ascendent.

La temperatura màxima més alta registrada va ser el 1989 i el 2013, amb 22º C, i la més baixa amb tan sols 8º C el 1956.

El mateix passa amb l'Observatori de l'Ebre a Roquetes amb dades des de 1905, la tendència cap amunt de 20ºC fins als 22ºC dels darrers anys. La màxima més alta el 1924 on es va arribar fins els 26ºC i en canvi, només 11ºC el 1919.

Si agafem altres observatoris, veiem aquesta mateixa tendència cap amunt, tant de les màximes com de les mínimes.

Aprofiteu aquestes dades per buscar, aquella castanyada de quan éreu petits i comproveu si la vostra percepció és certa o no.

Anar al contingut