10 anys de l'huracà "Katrina"

Alberto AlcántaraActualitzat

El nom "Katrina" es va gravar als nostres caps ara fa 10 anys, quan va quedar associat per sempre a una de les pitjors catàstrofes naturals de la història dels Estats Units. El 29 d'agost de 2005, l'huracà batejat així va colpejar la costa del Golf de Mèxic, matant 1.800 persones i deixant a la ciutat de Nova Orleans sota l'aigua.

"Katrina" va ser el tercer huracà més fort de la història dels Estats Units. El 23 d'agost es va formar sobre les Bahames. Va creuar el sud de Florida com a huracà de categoria 1 de l'escala de Saffir-Simpson i es va reforçar ràpidament al golf de Mèxic. Allà va assolir la categoria 5, la màxima, i va tocar terra per segona vegada com un huracà de categoria 3 al sud-est de Louisiana.

Tot i no arribar amb la màxima categoria, el sistema tropical va inundar el 85 per cent d' una ciutat construïda en la seva majoria sota el nivell del mar. El sistema de dics i murs de contenció va fallar en més de  50 punts diferents.

L'huracà va provocar imatges dantesques, de cadàvers en descomposició en els carrers de la ciutat o habitants travessant barris inundats o enfilats als sostres de les cases demanant ajuda als helicòpters militars. Un milió de persones van fugir de la zona abans de l'impacte del "Katrina", però desenes de milers no en van tenir els mitjans o la capacitat per sortir. L'estadi Superdome va esdevenir un refugi improvisat.

La tempesta va causar danys catastròfics al llarg de la costa del Golf, a Louisiana i també a d'altres Estats com Mississipi i Alabama . El rastre de destrucció que va deixar enrere va atorgar al "Katrina" la dubtosa distinció de ser el desastre natural més costós en la història dels Estats Units. La gestió de la crisi va generar una allau de crítiques.

 

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut