La Riera
La Mesa per a la Diversitat en l'Audiovisual del CAC presenta un estudi sobre "La diversitat en la ficció televisiva"

El CAC demana més protagonisme de la diversitat en les sèries de ficció

L'estudi sobre "La diversitat en la ficció televisiva" se centra en els diferents elements que determinen el paper que tenen les persones migrades i de diversos orígens ètnics en les sèries de ficció, tant les que es produeixen a Catalunya com les de les altres televisions que emeten al territori.

Segons el treball, la ficció és un marc audiovisual privilegiat per representar els reptes de les societats actuals, la complexitat de les relacions interculturals i els escenaris possibles de la convivència. En aquest sentit, l'objectiu del treball és analitzar si aquestes sèries reflecteixen la diversitat existent en la societat pel que fa a les procedències, les cultures, les tradicions religioses o les llengües.

L'estudi, elaborat pels membres de la Mesa per a la Diversitat en l'Audiovisual del CAC, estableix tres tipologies de sèries amb característiques ben diferents: les caricaturesques, com "Aída" i "La que se avecina", de Telecinco; les humorístiques, com "Familia", de Telecinco, i "Pelotas", de TVE, i les realistes, com "El Príncipe", de Telecinco, i "La Riera", de TV3.

Les  conclusions que destaquen els autors de l'estudi, després d'analitzar les sèries seleccionades,són: la poca diversitat d'origen dels personatges protagonistes; la imatge poc positiva dels personatges immigrants o de minories ètniques que són representades com a  persones poc preparades, analfabetes o exòtiques. L'estudi considera que no es pot parlar que aquestes ficcions continguin una representació normalitzada d'aquesta part de la població a la qual, en general, els guions reserven papers secundaris, estereotipats i allunyats del protagonisme social que actualment tenen en les societats catalana i espanyola.

Els autors de l'estudi proposen que els guionistes i directors treballin en ficcions representatives de la realitat social actual, allunyades d'estereotips. Per això, cal normalitzar la presència de personatges que representen minories, desvinculant-los dels papers "típics" d' immigrants, amb identitats plurals que mostrin "la diversitat dins de la diversitat cultural de la societat".

Anar al contingut