El Consell de Govern de la CCMA aprova el pla de cobertura informativa per a les eleccions al Congrés i al Senat

A proposta del seu president, el Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ha aprovat el pla de cobertura de la campanya electoral a les eleccions al Congrés dels Diputats i al Senat del 20 de desembre

Actualitzat

El Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), a proposta del seu president, ha aprovat el pla de cobertura de la campanya electoral a les eleccions al Congrés dels Diputats i al Senat del 20 de desembre. El pla concreta, en compliment de la legislació vigent, els criteris a seguir durant el període de campanya electoral als espais informatius de TV3, de Catalunya Ràdio i dels mitjans digitals de la CCMA. Ho fa, novament, d'acord amb els criteris que ha avalat el Consell de l'Audiovisual de Catalunya, que considera la fórmula de la CCMA la més equitativa per objectivar la representativitat de les diferents forces polítiques, i incorporant les recomanacions més rellevants que el síndic de greuges va fer en la seva resolució 150/2015.

Com en les convocatòries electorals anteriors, el pla estableix que la informació s'elabori i difongui amb els criteris professionals amb què es fa la informació política diària, en funció de l'interès informatiu, tot respectant els principis de pluralitat política i social, proporcionalitat i neutralitat informativa. El pla de cobertura abasta especialment els informatius diaris, reportatges, debats, entrevistes i programes especials d'inici i final de campanya.

És per això que, atenent els plantejaments de la citada resolució 150/2015, elaborada pel síndic de greuges, sobre els plans de cobertura informativa dels mitjans de comunicació de titularitat pública en període electoral, i de la moció 231/X del Parlament de Catalunya, i seguint la línia d'actuació impulsada pel Consell de Govern a les darreres convocatòries electorals, el pla de cobertura aprovat preveu:

a) Evitar l'aplicació d'una proporcionalitat matemàtica estricta. Ben al contrari d'una proporcionalitat "directa", el Consell de Govern proposa aplicar una ponderació. S'entén que aquest model de proporcionalitat "ponderada" encaixa dintre d'unes "formes molt més flexibles i respectuoses amb el dret a la informació", per "aconseguir la proporcionalitat" que reclama el Síndic de Greuges.

b) No establir rígidament l'ordre de les notícies en els espais informatius en funció dels resultats electorals. Al contrari, d'acord amb el pla de cobertura, aquest ordre de les informacions es podrà modificar en funció de l'actualitat informativa, amb l'objectiu de facilitar als ciutadans la comprensió de les notícies interrelacionades.

c) Restringir l'aplicació de la proporcionalitat ponderada només als informatius; queden exclosos de cap mena de proporcionalitat, en funció dels resultats, tant els debats com les entrevistes. Aquesta pràctica que impulsa el Consell de Govern des de fa anys evita el que la Sindicatura de Greuges considera que "ha exemplificat els mals dels blocs electorals, destacant la ‘desfiguració' de la informació" que, al seu entendre, "es produeix en les informacions sobre els partits amb menys representació a causa de la seva brevíssima durada". Als mitjans de la CCMA, es tinguin tres o cinquanta-set diputats, com en el cas de les darreres eleccions del 27-S, es disposa del mateix temps de paraula a les entrevistes i als debats.

d) Fixar que la durada total diària dels espais informatius sobre les eleccions del 20 de desembre serà variable en funció de l'interès informatiu. S'entén que no fer-ho així donaria rigidesa als espais i condicionaria negativament la qualitat dels serveis informatius de la CCMA.

e) Produir totes les imatges o continguts audiovisuals amb mitjans propis de la CCMA. Amb caràcter excepcional, degudament justificat, els professionals podran fer servir un altre senyal realitzat. No s'acceptarà cap senyal realitzat per les formacions polítiques si es denega l'entrada als mitjans propis de TV3 o Catalunya Ràdio. Amb aquesta iniciativa, habitual, d'altra banda, als mitjans de la CCMA, es garanteix que no es produeixi una situació que, com la Sindicatura de Greuges indica, podria estar "al límit de la constitucionalitat, les anomenades ‘pastilles electorals', és a dir, aquelles informacions (habitualment imatges) que serveixen els partits polítics als mitjans, privant-los d'enregistrar imatges pròpies", cosa que qualifica com a "democràticament inadmissible".

Brauli Duart, president de la CCMA, considera que "amb aquestes iniciatives, el Consell de Govern de la CCMA actua aplicant el marge de discrecionalitat de què gaudeix per tenir en compte fórmules de ponderació més flexibles per decidir sobre la durada de les notes informatives sobre cada força política", atenent el suggeriment efectuat per la Sindicatura de Greuges a la resolució 150/2015.

El president Duart ha indicat que, amb aquesta flexibilitat, "es reforça el rigor dels serveis informatius de la CCMA, escollits majoritàriament pels catalans per seguir l'actualitat informativa, tal com confirma la darrera onada del Baròmetre d'Opinió Pública", segons la qual un 45,3% segueix els informatius de Televisió de Catalunya i un 33% els de Catalunya Ràdio, liderant tots dos mitjans l'oferta informativa a Catalunya.

Pla de cobertura electoral de la CCMA

Anar al contingut