Història

Cronologia 2011 - 2014
+

2011

5 de febrer. Neix Esport3, el canal per al públic a qui li interessa l'esport i el viu.

14 de març. Estrena oficial del canal TV3HD, que emet simultàniament en alta definició la programació de TV3.

17 d'abril. "El Cafè de la República", de Catalunya Ràdio, celebra els 1.000 programes amb una emissió especial des d'un refugi antiaeri.

23 d'abril. iCat fm celebra el cinquè aniversari amb un programa especial des de la plaça de Catalunya de Barcelona. Nascuda com un nou model de ràdio pensat per FM i per internet, s'ha convertit en un dels principals mitjans de difusió cultural del país.

TV3, present amb més de 4.000 vídeos a la plataforma Dailymotion, el segon web de vídeos a internet després de YouTube.

El portal de TV3 i TV3alacarta incorporen en els vídeos segons demanda la senyalització orientativa de l'edat recomanada per a cada contingut.

10 de juny. TV3 participa en la primera transmissió en directe i per a tot el món d'un concert en 3D i so 5.1. És el concert de Violadores del Verso, des de Saragossa.

13 de juliol. S'aprova el Llibre d'estil de la CCMA, que estableix el marc editorial i lingüístic i les normes periodístiques, ètiques i professionals dels seus mitjans. El document recull els valors de servei públic i de compromís amb la societat dels 28 anys d'experiència dels professionals de les empreses de la CCMA.

TV3 inicia l'emissió en proves dels seus serveis d'HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV), l'estàndard europeu de televisió híbrida que permet combinar les emissions de TDT amb l'oferta segons demanda per internet.

Els canals de TV3 i el TV3alacarta es poden veure a través del sistema de televisió intel·ligent TiVo®, que també incorpora els continguts en HD i 3D.

Octubre. La setzena edició de la Festa dels Súpers obté una xifra rècord d’assistència, amb 420.000 persones a l’Anella Olímpica de Barcelona, en un esdeveniment que any rere any mostra el poder de cohesió social del club més important de Catalunya.

28 d'octubre. El Twitter de Catalunya Informació comença a piular també en aranès.

El Super3 estrena una aplicació per a dispositius mòbils iPhone, Android i iPad per veure els programes i les sèries del canal.

18 de desembre. La Marató de TV3 celebra el vintè aniversari amb rècord de recaptació i de participació social: 8.931.418 € i 1.825 activitats populars organitzades pels ciutadans. En 20 anys, ha recaptat 106.616.462 € i ha impulsat 565 projectes de recerca biomèdica.

2012

15 de febrer. El Parlament aprova la llei de modificació de diverses lleis en matèria audiovisual, que introdueix canvis en la llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i redistribueix les funcions dels òrgans rectors de l'ens.

TV3 estrena una nova aplicació per a mòbils que permet als usuaris d'iPhone, iPod Touch i Android accedir als més de 75.000 vídeos de TV3alacarta i a les emissions en directe dels canals TV3CAT i 3/24.

TV3 és la primera televisió de l'estat a aportar produccions en 3D a una videoconsola portàtil, la Nintendo 3DS. Els continguts estereoscòpics de TV3 també es poden veure a internet.

26 d'abril. El grup d'emissores de Catalunya Ràdio estrena iCatTrònica, un canal de música electrònica online dirigit al públic més jove d'iCat fm.

1 de maig. El canal TV3CAT deixa d'emetre per satèl·liti potenciala difusióper internet iels nous mitjans.

10 de maig. Catalunya Música celebra 25 anys amb una programació especial que referma la seva vocació de servei públic. L'emissora de música clàssica manté intacte l'objectiu de promoure en català el coneixement dels músics del país i del patrimoni musical universal.

Esport3 estrena una aplicació per a iPhone i Android que permet seguir l'actualitat esportiva i veure, en directe, els partits de la Champions que emet TV3.

11 de setembre. Vintè aniversari de Catalunya Informació, l'emissora informativa de referència al país.

1 d'octubre. La CCMA remodela l'oferta audiovisual per garantir-ne l'alt nivell de competitivitat. En televisió, es fusionen en un mateix canal el Super3 i el 33, que substitueix el 3XL, i s'incorporen continguts documentals a Esport3. En ràdio, iCat.cat reforça l'escolta online i deixa d'emetre per FM.

Octubre. Catalunya Ràdio presenta el Trofeu Dani Jarque, que premia el millor jugador de l’Espanyol de la temporada. L’emissora també presenta una aplicació per a telèfons intel•ligents en què es poden seguir íntegrament tots els partits de l’equip.

Octubre i novembre. Catalunya Ràdio inaugura el seu Arxiu Sonor a Catradio.cat amb la recuperació de l'adaptació radiofònica de la novel•la “Incerta glòria”, coincidint amb la commemoració del centenari del naixement del seu autor, Joan Sales.

Desembre. Catalunya Ràdio presenta un programa pioner que s’emet només a través del web: “MeteoMauri”, amb el meteoròleg Francesc Mauri. La cita per seguir les novetats setmanals d’aquest espai dedicat a la meteorologia i l’entorn natural és cada dijous, a les set del vespre, a Catradio.cat.

El disc de la Marató supera el milió de còpies venudes d’ençà que es va començar a editar, l’any 2005. En les edicions del 2011 i 2012, es va convertir en el disc més venut mundialment en un sol dia, amb 200.000 còpies. A cadascuna de les edicions, el disc ofereix adaptacions al català de cançons d’estils, gèneres diferents, sobre situacions o sentiments a l’entorn específic dels temes de La Marató.

2013

Març. TV3 és la primera televisió de l'estat que fa un programa d'entreteniment a la xarxa: “Etiquetats”, un espai presentat per Bibiana Ballbè i Valentí Sanjuan que combina cultura, tendències i humor, creat i desenvolupat per ser emès exclusivament per internet.

Abril. iCat.cat estrena imatge i aposta per la internacionalització com a emissora oficial del Sónar. L’emissora posa en marxa una nova etapa, amb l'estrena d'un nou portal web que ofereix continguts de múltiples formats i avança que serà el mitjà que emetrà i enregistrarà en exclusiva mundial la majoria de concerts del festival Sónar a tot el món.

Setembre. TV3 estrena per primer cop una aplicació de segona pantalla per a mòbils amb el concurs "Oh happy day". És la primera app de la cadena destinada a oferir continguts exclusius de forma sincronitzada amb l'emissió del programa. Durant els quatre mesos de programa, va arribar a les 37.000 descàrregues.

Octubre. S’edita en paper i en format de llibre digital el “Llibre d’estil” de la CCMA, fins al moment només disponible en versió web. El document recull els valors dels 30 anys d'experiència dels professionals de TV3 i Catalunya Ràdio pel que fa a les normes periodístiques i ètiques, i alhora estableix el marc editorial i lingüístic dels mitjans de la CCMA.

2014

Març. Estrena de “Clicka’t”, el projecte infantil en línia de Catalunya Ràdio, amb l'objectiu d'enfortir el servei públic de l'emissora amb nous continguts infantils i educatius. Durant la primera temporada, l’espai centra el disseny i continguts en l’obra “El Petit Príncep”, d’Antoine de Saint-Exupéry.

Maig. La CCMA obre al seu web l’espai “Bon dia”, un agregador de mitjans d’arreu dels territoris de parla catalana. L’espai mostra una gran oferta de mitjans audiovisuals i dóna accés als seus continguts, amb la voluntat de ser una porta d'entrada de referència per a la descoberta i el consum de continguts en aquesta llengua, en qualsevol de les seves variants.

Maig. Després de l’èxit d’audiència a la televisió i per internet, la sèrie “Polseres vermelles” és exportada a tot el món. La FOX en compra el format per fer-ne una adaptació als Estats Units en anglès, després que s’ha adaptat a Itàlia i que s’ha emès en versió original doblada a països com Finlàndia, França, Suècia i Argentina, entre altres.

Juliol. El Departament de Benestar Social i Família i la CCMA firmen un conveni de col·laboració per reforçar l'educació i la pedagogia amb l'objectiu de posar en valor el paper de les dones a la societat. La CCMA emetrà continguts audiovisuals orientats al foment de la igualtat, com el programa de Catalunya Ràdio "El cafè de les dones sàvies" i l’espai del canal 33 "Som dones. Una mirada femenina sobre el món”.

Setembre. Els mitjans de la CCMA unifiquen corresponsalies i amplien la presència arreu del món. Amb aquesta fusió, els serveis informatius de TV3 i Catalunya Ràdio fan un nou pas per adaptar les seves estructures per treure més rendiment dels recursos disponibles. Aquesta racionalització permetrà obrir noves corresponsalies permanents a Berlín, Buenos Aires i Moscou.

Cronologia 2006 - 2010
+

2006

20 de gener. La CCRTV es compromet a una gestió empresarial més sostenible amb un acord per impulsar la Responsabilitat Social Corporativa signat amb la UGT, CCOO i el Sindicat de Periodistes de Catalunya.

3 de febrer. La Generalitat i la CCRTV arriben a un acord per facilitar que els catalans que viuen fora del país puguin veure la programació de Televisió de Catalunya per internet, a través de TV3alacarta.

9 de febrer. Neix l'ésAdir, el web d'assessorament lingüístic que la CCRTV, per oferir a altres mitjans, universitats, professionals de la traducció o escoles un punt de suport permanent en matèria lingüística catalana.

17 de febrer. La CCRTV adapta al “.cat” el domini dels seus webs i portals.

23 de març. La CCRTV és el primer grup audiovisual que obté el segell de bronze europeu a la qualitat en la gestió empresarial, un reconeixement atorgat per la European Foundation Quality Management (EFQM).

22 d'abril. Inici de les emissions d'iCat fm, la primera emissora de Catalunya Ràdio pensada per ser escoltada per ràdio i per internet, amb accés a la carta sobre diferents canals i continguts musicals.

7 de juny. El papa de Roma felicita TVC amb una salutació en català pels 20 anys del programa "Signes dels temps".

19 de juny. TVC presenta el primer joc interactiu per a la TDT: “De 2 en 2”.

29 de juny. El programa "Temps d'aventura" estrena un nou servei gratuït de descàrrega de vídeo per internet (podcast).

9 d'octubre. Neix el 5430, el Servei d'Atenció a l'Espectador i l'Oient de la CCRTV, un nou canal a l'abast dels ciutadans per adreçar qualsevol pregunta, queixa o suggeriment sobre TVC, Catalunya Ràdio o la Fundació La Marató.

27 de novembre. TVC amplia la cobertura del seu senyal de TDT a més del 90% de la població, amb la posada en marxa de 21 nous centres emissors.

31 de novembre. TV3 emet la primera pel·lícula en Dolby Digital 5.1 a través de la TDT.

2007

18 de gener. Catalunya Informació comença les emissions d'un informatiu en aranès.

5 de febrer. El Club Super3 arriba a un milió de súpers.

9 de febrer. L'emissora per ràdio i per internet iCat fm estrena les emissions a mòbils en fase de proves.

14 de febrer. TV3 incorpora audiodescripció per a les persones cegues a "La gran pel·lícula" en les seves emissions per TDT.

Televisió de Catalunya estrena el canal de TV3 a la plataforma d'intercanvi de vídeos YouTube.

23 d'abril. Inici de les emissions en alta definició de Televisió de Catalunya, en fase de proves, a través de la TDT.

10 de maig. Celebració dels 20 anys de Catalunya Música.

Celebració dels 10 anys de l'empresa tecnològica Activa Multimèdia Digital, amb l'exposició “Activa't: entra a la tele i a la ràdio del futur” al Palau Robert.

11 de setembre. Celebració dels 15 anys de Catalunya Informació.

1 d'octubre. Neix l'Edu3.cat, un nou portal educatiu que reuneix els materials didàctics produïts per Televisió de Catalunya, Catalunya Ràdio i el Departament d'Educació.

3 d'octubre. Aprovació al Parlament de Catalunya de la nova llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que passa a denominar-se d'aquesta manera, en lloc de Corporació Catalana de Ràdio i Televisió.

17 d'octubre. Primer Curs de Locució Aplicat a la Publicitat (CLAP), una iniciativa de la Universitat Autònoma de Barcelona i la CCMA.

El canal Méteo celebra 10 anys d'emissions.

Catalunya Informació es pot sentir en totes les parades del Trambaix.

iCat fm estrena una versió accessible del web per a persones cegues o sordes.

12 de desembre. Neix el 3cat24.cat, el nou portal d'informació contínua de TV3 i Catalunya Ràdio.

20 de desembre. iCat fm estrena Mediterràdio, el primer canal d'internet dedicat a la música i a la cultura mediterrània.

2008

La European Foundation for Quality Management (EFQM) reconeix la qualitat de la gestió empresarial de la CCMA i li concedeix el nivell d'excel·lència europea 400+, abans conegut com a segell de plata.

Televisió de Catalunya impulsa el format 16:9.

Els titulars del 3/24 es poden seguir en format tíquer a tots els canals de Televisió de Catalunya (TV3, 33, K3, 300, 3/24 i TVCi ) activant els serveis interactius del TV3i a la TDT.

Sota el lema "Plantem el futur", Catalunya Ràdio i la Fundació Territori i Paisatge planten 35.000 arbres amb la col·laboració dels oients per lluitar contra el canvi climàtic.

Acord entre Televisió de Catalunya i Televisió de l'Alguer per a la recepció de TV3 a la ciutat sarda.

2 de juny. La CCMA i la Corporación Aragonesa de Radio y Televisión firmen un conveni per al desenvolupament i la investigació de les emissions en alta definició a través de la plataforma DIGITEA.

Els webs de la CCMA, disponibles per a iPhone.

16 de juny. Neix TVSalut, la televisió de la CCMA i el CHC per als usuaris dels hospitals.

20 de juny. Catalunya Ràdio celebra el 25è aniversari amb una programació especial i un acte central al Teatre Nacional de Catalunya, on una cinquantena de professionals del grup d'emissores interpreten un espectacle inspirat en "La guerra dels mons".

iCat fm estrena nou portal disponible per a iPhone.

Televisió de Catalunya amplia l'accessibilitat per a persones cegues i sordes amb la participació en un projecte europeu de referència, DTV 4 All.

10 de setembre. Gran èxit de "La nit vint-i-cinc. La nit blanca de TV3", un esdeveniment amb què la cadena celebra els 25 anys d'història mantenint en funcionament durant tota la nit espais culturals i lúdics de tot Catalunya.

La CCMA crea la figura del Defensor de l'Audiència.

Televisió de Catalunya adopta un nou sistema de mesura qualitativa de la programació desenvolupat per l'empresa GFK.

Televisió de Catalunya estrena la primera unitat mòbil en HD.

Televisió de Catalunya dóna accés gratuït a tot el seu arxiu de programes per internet.

El programa "Eduqueu les criatures" fa que centenars de nens i nenes facin cagar el tió més gran del món davant de Catalunya Ràdio.

El TV3alacarta ofereix continguts en alta definició.

2009

13 de gener. El programa de TV3 "Els matins" celebra l'edició 1.000 amb una emissió especial des del Liceu.

La Generalitat de Catalunya i el govern balear acorden la reciprocitat d'emissions entre TV3 i IB3 en TDT.

Els ens públics de ràdio i televisió de les illes Balears i de Múrcia se sumen al conveni DIGITEA de la CCMA i la Corporación Aragonesa de Radio y Televisión per desenvolupar l'alta definició.

Neix Clubdecuines.cat, el portal gastronòmic de TVC i Catalunya Ràdio.

Catalunya Música entra a formar part de la Unió Europea de Radiodifusió (UER) en el camp de l'intercanvi musical Euroràdio.

Llançament de Catmusica.cat, la versió d'internet de l'emissora de música clàssica Catalunya Música.

28 de maig. TV3CAT substitueix TVC Internacional i es converteix en el canal de TVC que emet fora de Catalunya.

Televisió de Catalunya i Activa Multimèdia roden per primer cop a Espanya en el nou format d'alta definició 1080p50 dins el projecte de recerca HDTVNext.

18 d'octubre. Neix el Super3, el canal infantil multiplataforma de TVC per al públic de fins a 14 anys.

2010

21 de gener. La Generalitat de Catalunya i el govern balear acorden l'emissió dels canals 33, Super3/300 i 3/24 a les Illes a través de la TDT.

2 de febrer. Televisió de Catalunya emet la programació de tots els canals en format panoràmic 16:9.

TV3 incorpora subtítols als vídeos per internet.

4 de març. Neix el Canal FGC, un nou canal de televisió que s'emet en pantalles instal·lades a les estacions dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, que ofereix informació de servei i continguts de TV3 constantment actualitzats.

TV3 és pionera en emissions regulars en 3D.

22 de maig. TV3 produeix, en alta definició i 3D, el senyal de la final de la Champions League de futbol disputada a l'estadi Santiago Bernabéu de Madrid. 75 cadenes de televisió d'arreu del món, amb una audiència estimada de 280 milions d'espectadors, emeten el partit.

El servei TV3alacarta arriba a televisors amb connexió a internet, a videoconsoles i a dispositius mòbils com ara l'iPad i l'iPhone.

19 de setembre. Neix el nou canal per a joves 3XL, una aposta multiplataforma per al públic d'entre 16 i 25 anys.

13 d'octubre. Els governs de Catalunya i Aragó acorden la recepció de les emissions de TV3 i dels canals 33, 3/24 i Súper 3 a la Franja de Ponent. Aquest territori se suma a les illes Balears, Andorra i la Catalunya Nord, que també poden veure els canals de la CCMA.

5 de novembre. El Departament de Cultura i la CCMA signen un conveni de col·laboració amb el Consell General d'Aran per a la creació d'una plataforma de televisió per internet en aranès i altres variants de l'occità. La CCMA assessora tècnicament i facilita continguts doblats.

7 de novembre. TV3 serveix el senyal internacional de la cerimònia de dedicació de la Sagrada Família oficiada pel papa de Roma. Un miler de mitjans de tot el món, amb una audiència estimada de 150 milions de persones, reben el senyal, produït amb els últims avanços tecnològics, que mostra per primera vegada l'interior acabat de la nova basílica.

Cronologia 2001 - 2005
+

2001

Gener. Inici de les activitats de CCRTV Interactiva.

Antoni Bassas, amb “El matí de Catalunya Ràdio”, omple el Teatre Nacional de Catalunya per primera vegada amb un programa de ràdio. L'any següent ho fa Toni Clapés amb “Versió original”.

23 d'abril. Reestructuració del Canal 33: inici de les emissions del K3.

7 de maig. Es completa la reestructuració del Canal 33: inici de les emissions del 33.

Primer streaming de la CCRTV: l'estrena d'“El cor de la ciutat” a internet, un dia abans que s'estreni a TVC.

Llançament de la plataforma de publicació de continguts a la televisió Automatic TV, de TVC Multimèdia, a la fira Milia de Canes.

La direcció corporativa de CCRTV Serveis Generals obre part de l'activitat de l'empresa a l'exterior. Neix Activa3®, com a marca a través de la qual la CCRTV ofereix la seva experiència en desenvolupament de sistemes per al món audiovisual a altres empreses i televisions del sector, principalment a Espanya i a Europa.

CCRTV Serveis Generals, en col·laboració amb l'enginyeria de TVC, inicia el disseny i programació d'un sistema propi de digitalització de tota la producció audiovisual de TVC (DigitionSuite).

2002

Gran desplegament informatiu per cobrir la guerra a l'Afganistan.

Estrena del joc del Shin Chan, el primer joc interactiu multiplataforma íntegrament en català basat en personatges de TVC.

Primeres emissions de serveis interactius sobre televisió digital terrestre, fruit de la col·laboració entre TVC, Activa 3, TVC Multimèdia i CCRTV Interactiva.

Creació dels portals informatius de Televisió de Catalunya, Telenoticies.cat, i Catalunya Ràdio, Catalunyainformacio.cat, amb un portal dedicat a l'actualitat de les 41 comarques de Catalunya.

Redisseny del teletext TVCText (amb guia de programació dinàmica) i estrena del xat del TVCText, un nou servei adreçat al públic jove que permet publicar missatges SMS al teletext, en temps real, enviant-los des dels telèfons mòbils.

Llançament de Ritmes.net, el portal dels continguts musicals de la CCRTV, amb un èmfasi especial en la promoció de la música catalana.

TVC Multimèdia desenvolupa les primeres aplicacions interactives per a televisió digital en l'estàndard MHP de tot l'estat espanyol.

2003

S'introdueix a Catalunya Ràdio el programa DaletPlus, un sistema de redacció digital que uneix textos, àudios, informació d'agències i internet.

Llançament del primer portal esportiu en català: Elsesports.net.

Transmissió en directe per internet de l'arribada a l'Everest de l'alpinista català Sergi Mingote. Les imatges en temps real es van poder veure arreu del món a través del portal de la Corporació Catalana Elsesports.net.

Les notícies dels portals Telenoticies.cat i Catalunyainformacio.cat arriben als telèfons mòbils en forma de missatge SMS o multimèdia.

Posada en marxa de la prova pilot Micromercats, amb l'objectiu de testar i definir les futures aplicacions interactives de televisió digital terrestre (TDT).

Llançament del joc multiplataforma (internet/televisió/telèfon mòbil) Espai8 al portal juvenil 3xl.net. En pocs mesos es converteix en un fenomen mediàtic (23.000 jugadors actius i al voltant dels 500 missatges diaris als fòrums creats amb aquesta finalitat).

Expansió d'Automatic TV, de TVC Multimèdia, a França i Portugal.

Profunda remodelació de tota l'estructura de gestió de la producció audiovisual de programes, de tota la gestió d'adquisició i control de drets i de l'emissió i continuïtat de TVC.

Se centralitza l'emmagatzemament dels sistemes principals en un únic sistema de disc connectat als servidors a través d'una SAN (Storage Area Network o Xarxa d'Àrea d'Emmagatzemament).

S'arriba a acords amb la Filmoteca de Catalunya i el Parlament de Catalunya per oferir-los servei en la digitalització de continguts audiovisuals.

11 de setembre. Comencen les emissions del 3/24, el canal de 24 hores d'informació de TVC.

2004

Llançament del nou portal de Televisió de Catalunya: TV3.cat.

Remodelació del portal juvenil de la CCRTV, el 3xl.net, totalment innovador a la xarxa per la seva estructuració dels continguts en mòduls mòbils, que permeten al visitant més interactivitat i una àmplia gestió dels continguts.

TVC és la primera televisió de l'estat a emetre a través dels telèfons mòbils de tercera generació, en tecnologia UMTS.

Estrena del TV3alacarta, el servei que permet visionar des d'internet, en qualsevol moment, la programació en directe de tots els canals de Televisió de Catalunya i programes emesos amb anterioritat, a través de les connexions de banda ampla (ADSL i cable).

Llançament del joc multiplataforma “Ja tenim equip” dins del portal d'internet Elsesports.net.

24 d'octubre. El programa “30 minuts” de TV3 celebra el 20è aniversari.

S'inicia la implantació a la CCRTV i a les seves empreses filials d'un sistema de qualitat de gestió, el model d'excel·lència EFQM (European Foundation For Quality Management).

2005

Febrer. La CCRTV participa en la primera prova pilot de DVB-H a l'estat espanyol, en el marc de la fira 3GSM World Congress.

7 de maig. Els governs català i balear i les respectives corporacions de ràdio i televisió signen un acord per a la recepció d'IB3 a Catalunya i per mantenir i millorar la recepció de TV3 i el Canal 33 a les Illes Balears.

2 de juny. La CCRTV i TVC Multimèdia organitzen la primera jornada sobre televisió de servei, en què, per primer cop, s'analitza el futur dels serveis d'informació pública a la televisió i les seves possibles aplicacions amb la TDT.

1 de juliol. La CCRTV comença a digitalitzar l'arxiu històric de Catalunya Ràdio i TVC.

15 de juliol. La CCRTV posa en marxa el Servei Català del Doblatge, a través del qual TV3 assumeix el doblatge dels films estrangers que s'estrenin en sales comercials i el cedeix gratuïtament a les distribuïdores.

11 de setembre. Es presenta a la fira internacional IBC d'Amsterdam Activa Multimèdia Digital, l'empresa resultat de la unió entre Activa3 i TVC Multimèdia, amb l'objectiu de ser el centre de R+D+I de la CCRTV i transferir al sector el seu coneixement tecnològic.

6 d'octubre. Activa Multimèdia presenta el primer home del temps virtual i automàtic del món: en Sam.

Es posa en marxa el canal 300, un nou canal exclusiu per a TDT dedicat a la ficció (sèries i cinema).

S'arriba a la plena digitalització de la redacció dels Serveis Informatius de TVC.

Catalunya Ràdio i Ràdio France Internationale acorden treballar per crear la primera xarxa FM de ràdios europees d'informació, un projecte europeu que està format per emissores públiques i privades de Polònia, Portugal, Itàlia i Bèlgica.

3 de novembre. Llançament del TV3i, l'univers de serveis interactius per a TDT de Televisió de Catalunya.

Cronologia 1996 - 2000
+

1996

Entra en funcionament el web de Catalunya Ràdio: Catradio.cat.

Creació de la Fundació La Marató de TV3.

Inauguració de TVC Online, el web de Televisió de Catalunya.

Comencen les emissions de RAC 105 i de Catalunya Música en DAB.

19 d'octubre. Primera edició de la Festa dels Súpers, un esdeveniment anual adreçat a tots els nens i nenes que tenen el carnet del Club Super3.

1997

Inici de les emissions de TVC Sat per a l'Estat espanyol, integrat en l'oferta de Vía Digital.

Inici de les emissions de TVC Internacional per a Europa, a través del satèl·lit ASTRA, en obert.

Catalunya Ràdio emet per primera vegada la programació dels seus quatre canals per una plataforma digital i s'incorpora com a membre de la junta directiva del Fòrum de la Ràdio Digital.

Transmissió conjunta de Catalunya Ràdio i TVC del partit disputat entre les seleccions de Catalunya i Bulgària amb imatges de TV3 i locució de Joaquim Maria Puyal.

Constitució de l'empresa TVC Multimèdia i llançament dels canals Méteo i Teletiempo.

Implantació de la xarxa intranet a tota l'organització. Amb aquesta eina es proporciona a tots els usuaris correu electrònic; els diferents sistemes interns de correu-e s'interconnecten, es crea una pàgina inicial corporativa amb diferents serveis, i es proporciona la navegació dels usuaris a internet.

1998

S'aplica el sistema d'àudio digital a Catalunya Música.

Inici de les emissions digitals terrestres i multiplex de TVC.

11 de setembre. Inici de les emissions de TVC Internacional per a Amèrica.

RAC 105 deixa de formar part del grup d'emissores de Catalunya Ràdio.

Primeres proves d'interactivitat per a televisió digital i posada en marxa de serveis interactius per a Sogecable i Vía Digital.

1999

Inici d'activitats de CCRTV Serveis Generals.

Inici d'activitats de TVC Multimèdia.

2 de febrer. Inici d'emissions de Catalunya Cultura.

31 de març. Fi de les emissions del canal meteorològic Teletiempo.

Inici de les emissions experimentals de televisió digital terrestre (TDT) i primeres experiències de transmissió de serveis interactius: servei d'informació d'aeroports.

2000

Primeres emissions de serveis interactius en sistema MHP.

Creació de l'empresa CCRTV Interactiva.

TVC Multimèdia crea el programari de generació automàtica de textos multiidioma.

Cronologia 1991 - 1995
+

1991

Gran desplegament d'enviats especials per informar de la guerra del Golf a Catalunya Ràdio.

11 de febrer. Naixement del Club Super3.

1992

24 de juliol. Comencen les emissions televisives del Canal Olímpic, canal conjunt de TVC i TVE, per la freqüència del canal 33, amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona.

11 de setembre. Inici de les emissions de Catalunya Informació.

19 de desembre. Primera edició de La Marató de TV3, dedicada a la leucèmia.

1993

Primera emissió de TV3 en Dolby Surround.

Implantació genèrica a la CCRTV i les seves empreses de l'entorn gràfic Windows com a substitut de l'entorn caràcter per a les eines ofimàtiques.

1994

Catalunya Informació aplica, per primera vegada a l'estat espanyol, el sistema d'àudio digital.

Primeres emissions en Pal Plus, sistema impulsat per la Unió Europea.

Inici de l'evolució del sistema d'informació des de l'entorn propietari (host) a un entorn obert.

1995

Jordi Vilajoana és nomenat director general de la CCRTV en substitució de Joan Granados.

Inici de les activitats de Principal d'Edicions, SA, editora musical de la CCRTV.

Transmissió del partit de futbol en català número 1.000 a càrrec de Joaquim Maria Puyal.

S'aplica el sistema d'àudio digital a Catalunya Ràdio.

Primera emissió per satèl·lit de TVC i de Catalunya Ràdio.

Cronologia 1982 - 1990
+

1982

29 de setembre. El Consell Executiu de la Generalitat aprova el projecte de llei de creació de l'ens públic Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, en aquell moment Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, i de regulació dels serveis de radiodifusió i televisió de la Generalitat. El text final, després de passar el tràmit d'una ponència parlamentària marcada pel consens, és aprovat pel ple del Parlament el 18 de maig de 1983. La llei es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat el 14 de juny del mateix any.

1983

Col·locació de la primera pedra dels estudis de Sant Joan Despí de Televisió de Catalunya i compra dels locals de Diagonal 614, on s'instal·laran els estudis de Catalunya Ràdio.

Pere Cuxart és nomenat director general de la CCRTV i confirma Alfons Quintà com a director del projecte de Tercer Canal, que ja s'havia posat en marxa.

La Generalitat adjudica a l'empresa Cast la realització del projecte, la direcció de les obres, la instal·lació i l'equipament del tercer canal de Televisió de Catalunya. Jaume Ferrús s'incorpora al projecte. Les primeres instal·lacions de TV3 se situen en un edifici del carrer Numància, cantonada Diagonal, on es fan les primeres proves de producció i realització de programes.

20 de juny. Inici de les emissions de Catalunya Ràdio, amb la veu de Miquel Calçada.

26 de juliol. Emissió de la primera notícia per antena a Catalunya Ràdio: la mort de Charlie Rivel. Comencen els butlletins horaris i els informatius.

Transmissió del primer programa esportiu a Catalunya Ràdio, coincidint amb el Trofeu Joan Gamper.

Es constitueix el primer Consell d'Administració de la CCRTV.

Entra en funcionament el centre emissor del Tibidabo, des d'on es comença a emetre la carta d'ajust de TV3 de les vuit del matí a les nou del vespre.

10 de setembre. Primera emissió experimental de TV3. El primer programa, coordinat per Lluís M. Güell, va ser presentat per Àngels Moll i Joan Pera. El president de la Generalitat, Jordi Pujol, va llegir un missatge en què va remarcar la importància del nou mitjà de comunicació com una eina de normalització lingüística.

Octubre. Comença la programació regular de Catalunya Ràdio.

Es constitueix l'empresa Televisió de Catalunya, SA, filial de la CCRTV, amb les competències detallades a l'estatut de la CCRTV.

TVC signa un contracte amb el Futbol Club Barcelona per a la retransmissió exclusiva de les seccions esportives d'aquest club, especialment futbol i bàsquet. Se signa un contracte semblant amb el RCD Espanyol.

26 de desembre. El Congrés dels Diputats aprova la llei reguladora del tercer canal.

1984

16 de gener. Inici de les emissions regulars de TV3.

Catalunya Ràdio dóna en primícia per a Europa la confirmació de la mort del dirigent soviètic Iuri Andrópov.

Catalunya Ràdio assoleix una cobertura del 80% del territori i del 90% de la població.

2 d'abril. Inici de les emissions de l'emissora de ràdio RAC 105.

1985

TV3 arriba a Andorra, la Catalunya Nord i el País Valencià.

1986

Entren en funcionament les delegacions territorials de Catalunya Ràdio i s'inauguren les instal·lacions de TVC a Sant Joan Despí.

Es crea l'ORTA (Organització de Ràdios i Televisions Autonòmiques), a la qual s'integren TV3, Euskal Telebista i TVG-Televisió de Galícia.

1987

10 de maig. Inici de les emissions de Catalunya Música.

Inici de l'emissió de TV3 en estèreo-dual.

1988

Comencen les emissions del programa “Meddia Aranés” per a la Vall d'Aran.

10 de setembre. Inici de les emissions regulars del Canal 33.

Transmissions via satèl·lit des del K-2, a l'Himàlaia.

1989

TV3 obre les delegacions de Tarragona, Girona i Lleida, i crea els “Telenotícies comarques”: descentralització dels informatius de TVC. Catalunya Ràdio inicia les desconnexions de les delegacions de Girona, Lleida i Tarragona.

Primera emissió d'una pel·lícula amb relat argumental per a invidents a TVC i inici de les emissions en estèreo.

Catalunya Ràdio és, per primera vegada, líder d'audiència a Catalunya.

El conjunt de cadenes autonòmiques de ràdio i televisió, amb vuit canals en total, s'aplega en la FORTA (Federació d'Organitzacions de Ràdio i Televisió Autonòmiques).

1990

Inauguració del servei de teletext de TV3: el Teleservei.

Primera emissió d'un llargmetratge amb subtítols per a sords.

Emissió del primer “Telenotícies comarques” en aranès.

S'aplica per primera vegada el sistema de transmissió de dades RDS a Catalunya Ràdio.

Històric de directors generals i presidents
+

Al llarg de la història de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, la màxima responsabilitat de l'ens ha recaigut en la figura del director general i/o del president del Consell de Govern, d'acord amb el que ha establert la legislació vigent en cada moment.

Període Director/a general
2010 – 2012 Ramon Mateu i Llevadot
2008 – 2010 Rosa Cullell i Muniesa
2004 – 2008 Joan Majó i Cruzate
2002 – 2004 Vicenç Villatoro i Lamolla
2000 – 2002 Miquel Puig i Raposo
1999 Lluís Oliva Vázquez de Novoa
1995 – 1999 Jordi Vilajoana i Rovira
1984 – 1995 Joan Granados i Duran
1984 Josep Caminal i Badia
1983 – 1984 Pere Cuxart i Bartolí
Període President/a
2012 - Actual Brauli Duart i Llinares
2010 – 2012 Enric Marín i Otto
2008 – 2010 Albert Sáez i Casas