Seguidors de Macron celebren la victòria a les presidencials franceses
Seguidors de Macron celebren la victòria a les presidencials franceses. Foto: REUTERS
La portada d'"El matí de Catalunya Ràdio"

Victòria inequívoca d'Emmanuel Macron. El fantasma de l'extrema dreta, neutralitzat, per ara

Mònica TerribasActualitzat

Ens despertem amb el cor encongit i enviem des d'aquí una abraçada a totes i cadascuna de les famílies de la tragèdia d'ahir del castell inflable que va explotar a Caldes de Malavella. Aquesta nit hem sabut que una nena de sis anys ha mort. Hi ha sis nens ferits més, dos de gravetat. Una desgràcia sense precedents, de la qual en continuarem informant. Però no podrem de cap manera fer-nos a la idea del dolor de les famílies, que van veure com una instal·lació pensada per fer somriure es va convertir en una trampa mortal. De tot cor, la nostra tristesa... i solidaritat.

Us diem "bonjour" des de París. Victòria inequívoca d'Emmanuel Macron. Fantasma de l'extrema dreta neutralitzat, per ara. Ahir, França (i la UE) se'n va anar al llit amb la imatge del futur president de la República francesa, Emmanuel Macron, amb un 66% dels vots i la tensió alliberada d'una derrota molt relativa de Marine Le Pen: 34% dels vots, els 10,6 milions de vots de l'extrema dreta del Front Nacional. Atenció, amb uns vots nuls i blancs, en xifra rècord, de més de 4 milions de vots, i una abstenció també insòlita del 25%. Emmanuel Macron, adreçant-se a França, als volts de les onze de la nit, a l'esplanada del Louvre plena a vessar, va prometre que França mirarà al món, defensarà el projecte europeu, i va demanar a la ciutadania francesa que el país torni a ser el que s'espera d'ell...

"Europa i el món sencer esperen que nosaltres defensem a tot arreu l'esperit del segle de les llums, que està amenaçat a tants llocs; que protegim els oprimits, que portem una nova esperança, un nou humanisme, amb més justícia, amb més ecologia. Esperen que siguem nosaltres!"

Macron, tant en la caminada en solitari a l'esplanada del Louvre com en el llenguatge no verbal del seu discurs, semblava carregat de responsabilitat o colpit, i a la cara, li pesava la incertesa i la consciència de la crisi social i la fractura política. I no sorprèn, perquè ara s'han d'afrontar les legislatives, en primera volta l'11 de juny i en segona el 18 de juny. A tocar ho tenen. De quina manera combatran la força d'En Marxa! de Macron els republicans, els socialistes, La França Insubmissa de Mélenchon per fer-se un espai a l'Assemblea Nacional? Matí d'anàlisi encalmada, en una França no encalmada.

I és matí de seguiment a Catalunya d'una Catalunya no encalmada. Tindrem ulls i orelles a París, a la Catalunya Nord i al passeig de Lluís Companys, perquè aquest 8 de maig del 2017 tornarem a veure com la segona autoritat del país, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, compareix davant del TSJC per haver permès, juntament amb els seus companys de la mesa, un debat parlamentari.

La UE té un munt de reptes per revisar els seus fonaments de legitimitat democràtica: sistemes electorals que ja no representen la diversitat, institucions a Brussel·les que la ciutadania no se sent seves... i aquí, un sistema judicial que s'activa per evitar un projecte polític. A curt o a llarg termini, els tallafocs a la veu de la gent del carrer s'esquerden amb resultats imprevisibles. Nosaltres serem aquí i a Catalunya per explicar-vos-ho i recordar Albert Camus, quan ens diu que tenir èxit no és difícil. El que és difícil és merèixe'l. I aquesta reflexió és oportuna per a totes les persones que des del poder prenen decisions, però no poden oblidar que han de conquerir les conviccions de la ciutadania que governen.

Anar al contingut