La portada d'"El matí de Catalunya Ràdio"

Tres anys després de la confessió de Jordi Pujol encara tenim silencis

Mònica Terribas
Josep Pujol Ferrusola

L'1 de setembre del 2014 començava el primer dia de la temporada 2014-2015 d'"El matí de Catalunya Ràdio", després de la confessió en ple estiu del president Jordi Pujol. I la portada, aquell dia, deia això...

"Avui, 1 de setembre del 2014, a 10 dies de la Diada Nacional del nostre país, no són pocs els entrebancs i les preguntes que encara no tenen resposta. President Pujol, som aquí i esperem respostes. I mentre no arriben, i els jutges i els advocats treballen per aclarir-nos qui ha comès quins delictes, quan, de quin abast, amb quina empara, i la justícia determina qui n'ha d'assumir les conseqüències, sense que ningú s'amagui darrere de ningú, ni de cap moment històric o que es justifiqui pel comportament de l'Estat espanyol, mentre tot això no arriba, nosaltres tenim molta feina i tota l'energia per fer-la. Perquè vosaltres, la gent d'aquest país, que de manera disciplinada i resignada heu encaixat i encaixeu les conseqüències de la crisi que encara us retalla benestar i futur, no us mereixeu silencis, us mereixeu la veritat. Per respecte a la vostra voluntat de lluita, d'esforç i determinació, que us farà dibuixar l'Onze de Setembre, amb la vostra presència al carrer de manera massiva, una imatge que es projecti i que projecti arreu del món la vostra voluntat democràtica de votar el 9 de novembre, us mereixeu que la veritat, per decebedora que sigui, s'emporti les especulacions que ens han acompanyat una bona part d'aquest estiu. Ens en sortirem? Jo crec que sí. Treballarem per esbrinar-ho al vostre costat, perquè nosaltres som aquí i hi serem cada dia, de les 6 a la 1, fent les preguntes que cal a qui accepti contestar-les. Nosaltres serem la vostra veu, perquè vosaltres sou la nostra energia. Tenim un país responsable, pacient i pacífic, que mereix compromís, transparència i franquesa."

Tres anys després, no ens n'hem sortit i encara tenim silencis: sobre l'origen de la deixa de l'avi Florenci, sobre què ha fet i què no ha fet la família, i sobre la manera com l'exercici del poder es va entrecreuar, si ho va fer, per obtenir un profit privat. El president Pujol no ha volgut tornar a parlar encara als mitjans de comunicació per adreçar-se a la gent que ell va governar durant 23 anys. Ho ha fet al Parlament, però no a la societat. Però avui és aquí el seu fill Josep Pujol Ferrusola. Primera vegada que un fill de l'expresident s'asseu davant d'uns micròfons en directe per explicar-se. No tenim pressa i tenim moltes preguntes que no tenen resposta.

I mireu, tres anys després, malgrat que sovint l'argument que s'utilitza des de les defenses d'aquests casos és que l'Estat ha penjat de la forca judicial la família Pujol per acabar amb el procés independentista, el govern i la majoria del Parlament de Catalunya tiren endavant la voluntat del referèndum. I JxSí i CSQEP demanen l'aval de la Comissió de Venècia per validar-lo, i el Pacte Nacional pel Referèndum ha treballat i avui ens ho explicaran. Aquesta era l'estratègia: tres anys després, les urnes i la voluntat política demostraran si han errat el tret.