ANÀLISI

Sí, som racistes

Al "Catalunya migdia" vam volem saber com se senten els immigrants a casa nostra. L'exercici ens ha demostrat que no som una societat tan tolerant com ens pensem

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto37

Òscar Fernández

Director i presentador del "Catalunya migdia" i cap dels Serveis Informatius de Catalunya Ràdio

@oscarcatradio
Actualitzat

Durant quatre dies del mes de març, al "Catalunya migdia" vam voler saber com se senten a casa nostra els immigrants que van arribar fa 15 o 20 anys. Vam fer que set periodistes dels Serveis Informatius de Catalunya Ràdio visitessin les comunitats magrebina, llatinoamericana, musulmana, xinesa, etc. que fa temps que viuen a casa nostra. Vam sentir les seves històries, les seves preocupacions, les seves queixes. Són veus que no sentim gaire als mitjans de comunicació. (Per cert, el resultat de tots aquests programes especials el teniu recollit aquí.)

La primera conclusió de l'exercici va ser constatar que totes aquestes comunitats estan més preocupades pel racisme institucional -cosa que els dificulta aconseguir papers, amb els problemes que això els comporta en el dia a dia- que no pas per la xenofòbia que es poden trobar a la societat, anant pel carrer, a l'escola o entrant als comerços.

Però la setmana dedicada als que al programa vam anomenar "nous altres catalans" ens va deixar una segona conclusió més preocupant: que, encara que ens costi acceptar-ho, vivim en una societat racista.

La majoria dels comentaris que l'audiència ens va fer arribar van ser crítics amb els temes que tractàvem. Alguns, directament xenòfobs: "que marxin al seu país", "deixeu de parlar d'immigrants i tracteu els problemes dels d'aquí", "que es treguin el vel i no tindran problemes", i així molts més.

Ja sé que els oients que envien missatges als mitjans són una minoria, sovint els més indignats. També és veritat que altres oients ens van fer arribar la seva felicitació per haver donat veu als que habitualment no surten als mitjans. Però el nombre i la visceralitat dels missatges contraris em va superar.

Un dels propòsits del programa era preguntar-nos si realment Catalunya és terra d'acollida i si som una societat tan tolerant com sovint defensem. Malauradament, sota el missatge defensat per autoritats i mitjans de comunicació, l'exercici ens ha demostrat que hi ha una realitat que constata que, amb la injustícia que sempre suposen les generalitzacions: sí, som racistes.

Anar al contingut