Els serveis mínims han permès retransmetre la mascletà (EFE)
Els serveis mínims han permès retransmetre la mascletà (EFE)
ANÀLISI

Senyor pirotècnic, pot començar la "mascletà"

Per als valencians, l'arribada de la primavera és sinònim de pólvora i música, un binomi perfecte

Enllaç a altres textos de l'autor

Marta Garcia

Redactora d'Esports especialitzada en poliesportiu

@MartaXicue
Actualitzat

Març és sinònim de l'arribada de la primavera. I per als valencians, això és sinònim de les Festes de la Magdalena a Castelló i les Falles a València i a moltes altres localitats del País Valencià. I si hi ha festa, per nosaltres, això és sinònim en majúscules de pólvora i música. Els masclets, els castells de focs artificials i les "mascletaes".

I és ací on caldria incidir. Perquè bona part de la gent pensa que les "mascletaes" (que no són només soroll) són un fet exclusiu de les Falles. Res més lluny de la realitat. I ha de quedar clar. Perquè els valencians, que som gent sociable i molt de la festa, perquè negar-ho, no entenem cap celebració sense una bona dosi de pólvora i música.

Diuen alguns que les "mascletaes" defineixen el caràcter dels valencians. Presenciar-ne una "in situ" és tota una experiència. El primer coet és la batuta del mestre que dona l'entrada a la banda. Marca el "tempo" amb tota la intenció i et posa en alerta. Pots dirigir la mirada cap al cel, pots centrar-te en la zona de baix veient la faena que fan els pirotècnics dins el tancat coordinant la "disparà" o també pots tancar els ulls per sentir encara més conscientment un cúmul de sensacions que faran que el teu cos ressone intensament per dins.

L'inici pausat és gairebé una anècdota. I és que, de seguida, les nostres orelles percebran un "accelerando" combinat amb un "crescendo" que ens porta a un "tutti" final. L'apoteosi. És ací quan esclata l'emoció. I potser també cauen les llàgrimes. Deixeu-vos anar.

La pólvora i la música. Sense banda, no hi ha festa. A tot el País València hi ha més societats musicals, 547, que pobles! Este moviment se regula mitjançant la Federació Musical i té més de 40.000 músics federats (i molts altres que no ho estan) i 60.000 alumnes en les seues escoles de música, conservatoris a banda. Però si algú encara té dubtes que la pólvora i la música no són un binomi perfecte, tanqueu els ulls, premeu el "play" i deixeu-vos dur per la batuta del mestre pirotècnic...

Anar al contingut