Madrid

Rovira declara que va demanar parar l'1-O per la violència i Puigdemont s'hi va negar

Puigdemont hauria argumentat que hi havia molta gent fent cua als col·legis electorals i la situació podria veure's agreujada

RedaccióActualitzat

La secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, ha declarat davant del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que va demanar cap al migdia a Carles Puigdemont que parés l'1-O per la violència policial, però que el president ho va descartar. Segons fonts presents en l'interrogatori, la número dos d'ERC ha dit que Puigdemont va argumentar que era contraproduent perquè hi havia molta gent fent cua als col·legis electorals i la situació podria veure's agreujada.

Després de la declaració, a les portes de la presó d'Estremera on ha anat a visitar Oriol Junqueras, Rovira ha recordat els fets de l'1-O sense fer cap referència a Puigdemont:

"El que hem explicat és l'1 d'octubre en veure les càrregues policials i en veure sobretot les imatges dels ferits, uns quants dirigents polítics, com hem explicat en altres ocasions, vam estar valorant el que passava i el que s'havia de fer. Però el que s'havia de fer no ens va deixar opció: era evident que havíem de continuar respectant l'enorme dignitat dels ciutadans de Catalunya i era evident que havíem de continuar respectant el compromís democràtic de les institucions públiques del nostre país"

Fonts presents a la declaració també asseguren que Rovira ha manifestat davant del jutge que va tractar d'acudir a totes les reunions a les quals era convocada per Puigdemont en relació amb el procés.

"Hem defensat el dret a votar"

També hauria manifestat que no existeix el comitè estratègic citat en el document "EnfoCATs" i que la declaració d'independència del Parlament del 27 d'octubre va ser una declaració o manifestació política sense efectes jurídics per iniciar un període electoral posterior.

Després de declarar durant més de dues hores, el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha acordat deixar en llibertat sota fiança de 60.000 euros Marta Rovira.

A les portes del Suprem, després de declarar, Rovira ha explicat en una breu compareixença que havia anat a defensar els drets que tenen els investigats com a diputats del Parlament en un estat democràtic:

"Hem vingut a defensar els drets com a diputats del Parlament de Catalunya (...). Al mateix temps, hem defensat que, en exercici de les funcions que ens són atribuïdes en el Parlament de Catalunya, hem defensat el dret de votar i d'expressar les opinions dels ciutadans de Catalunya en un estat democràtic i de dret."

Acompanyada pels aplaudiments de desenes de persones, Rovira ha abandonat el Suprem en una furgoneta de color platejat que l'esperava a les portes de la seu judicial.

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155Referèndum 1-OMarta Rovira
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut