Una tria de Nacho Borraz, Toni Massanés i Cristina Caparrós.
ESCOLTA-HO ARAMenú especial del restaurant caníbal dedicat a la filosofia i el menjar: compartim taula i cebiche en un restaurant peruà amb la filòsofa xilena Valeria Campos. Mentre parlem de gastronacionalismes, alimentació i política, ens preguntem per què els grans filòsofs occidentals han menystingut l'acte de menjar. Són qüestions que tracta al seu últim llibre "Pensar/Comer. Una aproximación filosófica a la alimentación", que publica amb l'editorial Herder. El cuiner Jordi Vilà, dels restaurants Alkimia i Alkostat, ens descobreix els secrets del suquet de peix i la sarsuela. Daniel Jordà, de Panes Creativos, hi posa el pa; i la sommelier Clara Antúnez, de La Gastronòmica, hi porta el vi. Repassem l'actualitat de la setmana centrada en el Fòrum Gastronòmic de Girona, descobrim la frase caçada al vol en un restaurant del Salvador Garcia-Arbós, i Philippe Regol ens recomana l'especialitat del restaurant Agreste de Barcelona.
Analitzem la revolta pagesa parlant amb Laia Angrill, de Cal Rossill, ramadera de 24 anys a l'Alt Urgell, membre d'Unió de Pagesos i de Plataforma Pagesa; Lluc Mercadé, economista expert en el sector agrari; Joan Pino, director del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals i catedràtic d'Ecologia a la Universitat Autònoma de Barcelona; Carla Febrer, membre del Centre Tecnològic en Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia Ambiental i Alimentària (BETA), de la Universitat de Vic, amb experiència en polítiques europees agràries; Toni Massanés, director de la Fundació Alícia; i Cristina Caparrós, armadora de la Barceloneta, responsable de La Platjeta i membre de l'Associació de Dones de la Mar. Repassem l'actualitat de la setmana, descobrim la frase caçada al vol en un restaurant del Salvador Garcia-Arbós i fem gana amb l'especialitat del restaurant Windsor de Barcelona. El cuiner David Rodríguez ens recomana un arròs de pèsols del Maresme.
L'estat d'Israel està utilitzant la gana com a arma de guerra, bloquejant l'aigua i els aliments a la població palestina. En parlem amb l'escriptor, historiador i metge palestí Salah Jamal, amb el periodista David Segarra, autor del llibre "Viure, néixer i morir a Gaza" (Sembra Llibres) i amb Javier Guzmán, director de Justícia Alimentària. Carme Gasull ens porta un dels dolços més característics dels dies de Carnaval: la coca de llardons. Parlem de la seva història i de maneres de fer-la amb Núria Bàguena, investigadora d'història de la cuina i professora de patrimoni culinari; i amb Jaume Viñallonga, segona generació de la pastisseria Viñallonga, de Montornès del Vallès. Descobrim la frase caçada al vol en un restaurant del Salvador Garcia-Arbós i fem gana amb l'especialitat que ens recomana el cuiner Josep Gregorio, del restaurant El Portalet de Bossòst, a la Vall d'Aran.
Al restaurant caníbal posem el focus en productes audiovisuals sobre ciència i alimentació. El director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, analitza la sèrie "You are what you eat: A twin experiment" (Som el que mengen, un experiment amb bessons) i la docusèrie "Vivir 100 años: Los secretos de las zones azules", que estan arrasant a Netflix. Amb Cristina Caparrós, armadora de la Barceloneta, i Maria Constenla, professora de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la Universitat Autònoma, aclarim molts dubtes sobre l'anisakis, un paràsit del peix que està fent que hi hagi gent que mengi peix amb aprensió. Parlem amb Pere Muxí, productor de tòfona, al capdavant de Sota Terra, una empresa que produeix i ven tòfones, patates i pomes ecològiques. Repassem l'actualitat de la setmana, descobrim la frase caçada al vol en un restaurant de Salvador Garcia-Arbós i fem gana amb l'especialitat del restaurant El Bart, de Vic, a Osona.
El cuiner Jordi Vilà ens porta un altre plat de la cuina catalana tradicional que ens farà venir salivera: farcellets de col amb patata i botifarra de perol, que corona amb tòfona negra. Aprofitem per parlar de com podem cuinar amb una de les estrelles de la temporada, el bolet més preuat i cotitzat. El forner Daniel Jordà ens porta un pa de patata per acompanyar el plat i la sommelier Clara Antúnez hi posa el vi. Anem al Teatre Lliure de Montjuïc per descobrir l'últim treball de l'artista d'Arenys de Mar Neus Masdeu. "Seitons Masdeu, hola i adéu!" mostra el dilema entre dedicar-se al món de l'art o al món empresarial, i el procés per muntar una petita empresa de seitons en vinagre, amb tots els obstacles que s'han de salvar. Acabem fent gana amb la recomanació de Philippe Regol, que ens parla del restaurant El Cup Vell, a Tarragona.
Al restaurant caníbal, comencem el 2024 parlant amb Mauro Colagreco, argentí de naixement i francès d'adopció. És el primer xef no francès que ha aconseguit tres estrelles Michelin a França amb el seu restaurant, Mirazur, a Menton. Colagreco ens confessa com de dur va ser treballar a les millors cuines franceses i el llarg camí fins a ser reconegut com un xef de renom a França. Carme Gasull ens parla de la tradició xurrera i de la vinculació amb Mèxic. També ens descobreix uns xurros aptes per a celíacs. Arturo Puente dissecciona els dos gegants catalans del món del cava: Codorniu i Freixenet. Des de l'origen d'aquestes dues empreses centenàries fins a les anomenades "guerres del cava", que han disputat les dues nissagues. Descobrim la frase caçada al vol en un restaurant del Salvador Garcia-Arbós i fem gana amb l'especialitat que ens recomana el cuiner Víctor Torres, del restaurant Quirat de Barcelona.