El cotxe on anava l'assaltant ha envestit vianants i policies al pont de Westminster de Londres (Reuters)
El cotxe on anava l'assaltant ha envestit vianants i policies al pont de Westminster de Londres (Reuters)
Londres

Quatre morts i una quarantena de ferits en un atac prop del Parlament a Londres

Les víctimes mortals són dos civils, atropellats al pont de Westminster, un policia i l'assaltant. També hi ha al voltant de 40 ferits. La policia està tractant els fets com un acte terrorista.

RedaccióActualitzat

Almenys 4 persones han mort aquest dimecres a la tarda en un atac al pont de Westminster de Londres, al costat del Parlament britànic, segons ha confirmat Scotland Yard. Les víctimes mortals són dos civils, un policia i l'atacant. A última hora de dimecres, Scotland Yard va elevar a cinc les víctimes mortals, pe`ro aquest dijous, la policia metropolitana de Londres ha tornat a rebaixar la xifra de víctimes a quatre, amb l'atacant inclòs. També hi ha una quarantena de ferits.

Els fets han passat a les 14.40 hores. Una dona i una altra persona han mort quan un vehicle tot camí ha atropellat els vianants i tres policies que eren al pont. L'ocupant del vehicle n'ha sortit, ha entrat a peu al recinte de Parlament i ha tingut temps d'apunyalar un agent amb un ganivet abans de ser abatut a trets per la policia. L'agent agredit ha mort, tot i l'esforç d'un diputat conservador per salvar-li la vida. 

El portaveu de Scotland Yard s'ha mostrat convençut que només ha actuat un atacant en aquest "incident terrorista". De tota manera, l'operació està oberta i les autoritats han demanat a la ciutadania que eviti la zona pròxima al Parlament. La presència policial s'ha reforçat a la ciutat. 

Tot i que la policia britànica no ha parlat de les motivacions de l'atac, fonts oficials europees asseguren que els investigadors treballen amb la hipòtesi que l'assaltant s'hauria inspirat en la propaganda d'Estat Islàmic. De fet, en la compareixença que ha fet Scotland Yard aquest dimecres a quarts de dotze de la nit, han assenyalat que l'autor estava "inspirat pel terrorisme internacional".

Tot i que no s'ha difós cap dada sobre la identitat de l'atacant, el comissionat adjunt per a operacions especials de Scotland Yard, Mark Rowley, ha declarat: "creiem que sabem qui era l'atacant".

 

 

 

 

Els ferits, alguns dels quals de gravetat, han rebut atenció dels serveis mèdics al pont de Westminster i a l'hospital Saint Thomas, situat a prop de Westminster. La policia ha informat que entre els ferits també hi ha agents. Per la seva banda, fonts diplomàtiques franceses han confirmat que tres dels ferits són estudiants d'aquesta nacionalitat, que rondarien els 15 anys. 

 

 

L'autoritat portuària britànica ha explicat que han pogut rescatar del riu Tàmesi una dona amb vida, encara que amb ferides de consideració.

Aquestes són les imatges del suposat assaltant abatut i del ganivet amb què ha actuat.

 

 

 

 

Tractament d'incident terrorista

Segons ha informat la policia, una unitat antiterrorista està al capdavant de la investigació dels fets. La Policia Metropolitana de Londres ha assegurat en un primer moment que els fets s'estaven tractant com un "incident amb armes de foc". Tanmateix, el cos ha apuntat posteriorment que s'estan investigant com un incident terrorista.

L'alcalde de Londres, Sadiq Khan, ha dit que la policia ho està tractant com un "atac terrorista" fins que no es demostri el contrari.

 

 

La policia ha demanat col·laboració a la ciutadania, que els facin arribar les gravacions que tinguin i els comuniquen qualsevol activitat sospistosa. 

 

 

També han posat un telèfon a disposició dels familiars o amics dels afectats.

 

 

 

Policies armats dins del Parlament, diputats traslladats a l'Abadia

En el moment dels fets, a l'interior del Parlament s'estava celebrant una sessió de la cambra, que s'ha suspès. Policies armats han entrat a l'interior del recinte. 

Aquest vídeo difós per la cadena Sky News mostra el moment en què han entrat. 

 

 

Molts parlamentaris han estat evacuats a l'abadia de Westminster, com ha piulat un membre de la Cambra dels Lords. 

 

 

La primera ministra britànica, Theresa May, ha convocat una reunió del comitè d'emergència Cobra per abordar la situació. Aquest comitè d'emergència està integrat pels principals ministres del gabinet. May, que abans de l'atac havia participat en la sessió de preguntes al govern a la Cambra dels Comuns, ha tornat al vespre a Downing Street.  

Al Parlament escocès s'ha suspès la sessió en què s'havia de decidir si es dona suport a un segon referèndum d'independència.

 

 

 

 

En solidaritat amb els atacs, a mitjanit la Torre Eiffel de París ha quedat a les fosques durant uns moments:

 

 

Justament aquest dimecres fa un any dels atemptats a Brussel·les.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut