ANÀLISI

Quan tindrem un pollastre a l'ast fet de soja?

La indústria alimentària sembla haver trobat un bon nínxol de mercat entre la comunitat vegetariana...

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto37

Paula Molés

Redactora especialitzada en gastronomia

@PaulaMols
Actualitzat

Els restaurants de cuina creativa ja fa anys que juguen al trompe-l'oeil, al trampantojo. Fer-te creure que menges una cosa quan en realitat n'és una altra. Les nous de xocolata del Mugaritz, la galeta Artiach d'idiazábal del Disfrutar o el puro de xocolata d'El Celler de Can Roca. És una il·lusió, un parany divertit.

Em pregunto si la indústria alimentària s'inspira en aquest miratge per fabricar coses que pareixen el que no són. D'on ve aquesta moda de crear aliments per a vegetarians i vegans imitant les formes dels productes fets amb carn? Frankfurt, mortadel·la, xoriço o botifarra sense porc. Precisament, aquests productes tan animals no haurien de fer enrere aquells que no mengen carn?

Fins i tot Noel, una empresa catalana dedicada a les coses del porc, ha posat a les lleixes dels supermercats embotits per a vegetarians. I també l'omnipresent Nestlé fabrica nuggets veggies. Han vist el filó!

L'última novetat, i la més curiosa, és l'ou per a vegans. Una capsa de cartró clavada a l'original que conté una bossa amb pols de color groc, feta de farina i proteïna d'alga. Equival a una dotzena d'ous, i barrejada amb aigua i posada a la paella imita a la perfecció una truita d'ous de gallina. També es pot utilitzar per fer masses de pastisseria.


Per què en diem ou, xoriço o mortadel·la vegana si els vegans no mengen ni ou, ni xoriço ni mortadel·la? Té límits, el negoci gastronòmic? Les impressores 3D aplicades a l'alimentació ja funcionen i poden fer virgueries. Quan tindrem un pollastre a l'ast fet de soja?

Anar al contingut