Sant Joan Despí

Periodistes de tot l'Estat donen suport a Televisió de Catalunya, Catalunya Ràdio i l'ACN

Professionals de mitjans públics i privats de tot l'Estat fan públic comunicats en què condemnen la intervenció del govern espanyol en aplicació de l'article 155, que qualifiquen majoritàriament d'atac contra la democràcia i la llibertat d'expressió

RedaccióActualitzat

Els treballadors de mitjans de comunicació de tot l'Estat han donat suport a Televisió de Catalunya, Catalunya Ràdio i l'ACN davant els tràmits per tirar endavant l'article 155 de la Constitució .

Els consells d'Informatius de TVE, RNE i Rtve.es afirmen en el seu comunicat "la paradoxa" que suposa intervenir TV3 "'per garantir la transmissió d'una informació veraç, objectiva i equilibrada, respectuosa amb el pluralisme polític", quan a RTVE "no s'està complint aquest mandat".

 

 

El Consell de Redacció d'EiTB ha fet públic un comunicat de denúncia en què afirma que "prendre, a través de l'article 155, mitjans de titularitat pública és un atac contra la democràcia i la llibertat d'expressió" i assumeix la consigna dels treballadors dels mitjans de la CCMA: "Sense mitjans lliures, no hi ha democràcia".

 

 

També han fet escrits de condemna els treballadors de l'"ARA", "El Punt Avui", "El Periódico", 8TV, TVGalicia, Canal Sur, Telemadrid i Onda Madrid, la Unió de Periodistes Valencians i la Federació Europea de Periodistes, que han mostrat el seu suport a la feina que fan els professionals dels mitjans de la CCMA.

 

 

També mitjans digitals com Naciódigital, El cinèfil, Vilaweb o elcrític:

 


 

Des de l'àmbit local també s'han rebut diversos comunicats de suport, com ara els de Ràdio Sabadell i Matadepera Ràdio, o la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya, que afirma que la intervenció de TV3, Catalunya Ràdio i l'ACN és un "atac a la llibertat".

Durant el cap de setmana també s'han pronunciat el Grup de Periodistes Ramon Barnils, que ha condemnat rotundament la intervenció als mitjans públics catalans anunciada amb l'aplicació de l'article 155. Això és, diuen en el comunicat fet públic aquest cap de setmana a través de Twitter, "un atac sense precedents a les llibertats d'expressió i d'informació, pilars fonamentals de la democràcia".

 

 

El Col·legi de Periodistes de Catalunya, una corporació de dret públic que aplega més de 4.000 professionals també ha condemnat de manera contundent les intencions anunciades pel govern espanyol, amb el suport del PSOE i Ciutadans, de prendre el control directe de TV3, Catalunya Ràdio i l'ACN a l'empara de l'article 155 de la Constitució.

 

 

El Col·legi de Periodistes considera que la intervenció "qüestiona de manera intolerable i inadmissible la professionalitat de TV3 i Catalunya Ràdio" i és una "vulneració del dret a la informació, un pilar bàsic per a la democràcia, ja que aquests mitjans són punts de referència informativa inequívocs per a la societat catalana".

El comitè d'empresa de BTV també ha condemnat l'aplicació del 155 i dona suport als mitjans de la CCMA en un comunicat difós per les xarxes socials.

De la mateixa manera ho ha fet també RAC1 i RAC105, en un comunicat del comitè d'empresa en què condemna "amb tota rotunditat" l'anunci del govern espanyol de controlar els mitjans públics catalans si el Senat aprova les seves intencions.

Per la seva banda, el Comitè d'Empresa de TV3 va fer públic dissabte un comunicat en què deia que no acceptarien uns mitjans ni governamentalitzats ni estatalitzats i defensaven la independència dels mitjans públics i el dret a la informació. Avui, l'assemblea de treballadors ha aprovat un manifest en què es reafirmen aquests principis i deixa clar que, "d'acord amb la Llei de la Corporació vigent, els òrgans directius de la CCMA només els pot nomenar i destituir el Parlament de Catalunya, i que són els únics que els treballadors reconeixem com a responsables de complir amb el servei públic que tenim encomanat."

 

 

De la mateixa manera s'ha pronunciat el comitè d'empresa de Catalunya Ràdio, que, a més, en un comunicat conjunt amb el Consell Professional, diu que, si nomenen un nou director, no el reconeixeran.

 

 

El Consell Professional de TV3 també rebutja categòricament la presa de control dels mitjans de comunicació públics:

"Ho considerem un atac directe, indigne i impúdic a la llibertat d'expressió, d'informació i de premsa, i a la professionalitat dels seus treballadors. TV3 i Catalunya Ràdio pertanyen a tots els catalans; han contribuït i contribueixen a fer reviure, viure i créixer la llengua i la cultura catalanes, han estat i són elements d'integració i són els mitjans més ben valorats pels ciutadans de Catalunya. En definitiva, són un patrimoni que no permetrem que ens sigui manllevat". 

El Sindicat de Periodistes de Catalunya igualment rebutja "frontalment i radicalment" la intervenció dels mitjans de la Generalitat. "Aquest intervencionisme desmesurat i interessat vulnera les competències del Parlament de Catalunya, l'únic organisme segons la legalitat estatutària que invoquen que pot nomenar o canviar els membres del consell de govern de la CCMA, i és una interferència del poder polític en l'àmbit de la informació pública i en el dret a la informació de la ciutadania".

ARXIVAT A:
Article 155Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut