ANÀLISI

No deixem escapar un savi com el Figueras

Carta oberta després del final d'un programa de referència com "Cinema 3"

Enllaç a altres textos de l'autor Àlex Gorina.

Àlex Gorina

Director i presentador de "La finestra indiscreta"

@FinestraCR
Actualitzat

Un savi pot jubilar-se? Qualsevol persona pot deixar de treballar; pot deixar de dependre de certes obligacions i horaris; pot abandonar l'ofici; pot renunciar fins i tot a la vida pública. Però un savi difícilment deixarà de ser-ho quan arriba la jubilació, fins i tot si l'ha decidida voluntàriament.

El dia que el Jaume Figueras va anunciar que plegava vaig entendre el seu dret i vaig aplaudir la seva valentia. Em va commoure aquest acte d'humilitat que és l'únic en el qual l'egoisme representa una virtut. És molt savi saber quan has de dir prou, i és molt savi regalar-te temps. És molt savi deixar espai a les generacions següents. Però seria molt savi no afavorir la desaparició d'un savi de les nostres vides.

No ens podem permetre renunciar als savis, ni cometre l'arrogància de pressuposar que ja en sabem prou com per ajudar-los a obrir la porta del comiat. La mort de "Cinema 3" immediatament després del "the end" professional de Jaume Figueras té un punt excessivament precipitat, com si en lloc de lamentar-ho fos la millor notícia de la nostra vida. Desapareix el pagès i a continuació destruïm l'horta que contenia les llavors, els experiments, els empelts encara pendents de desenvolupar, els secrets dels seus adobs, aquell arbre mil·lenari que encara fructifica...

Afortunadament, els companys de viatge i un nou programa híbrid de cinema que en realitat no és més que un "Cinema 3" camuflat sobreviuen al 33, i Jaume Figueras hi apareix i diu alguna cosa, sí, però com aquell avi jubilat que encara visita els antics companys de la feina, primer benvingut, però ¿potser tard o d'hora amb enuig?

Recordo el programa "Savis", on també ell va intervenir. Era un programa de reconeixements, però sovint semblava l'operació rescat de persones a qui devem molt i massa sovint escoltem poc. No té sentit dedicar-los un programa i no crear el sistema perquè continuïn enriquint la vida, i la vida dels que vindran. Jo... no deixaria escapar el Jaume Figueras tan fàcilment. És un home savi, i com tots els savis és més el que saben que no pas el que han arribat a transmetre. ¿I tot aquest coneixement, l'experiència, la intuïció, tota aquesta sinceritat i humor, tot el que ell sap i pensa i ja només ell sap i pensa s'han de perdre per una mal entesa prevenció contra la maduresa? Els més llestos ho deuen saber. En Jaume Figueras, en realitat, estarà encantat de seguir compartint la seva irrepetible experiència. Badoc, l'últim!

Anar al contingut